Má více než 13 000 originálních autogramů slavných osobností. Mezi nejcennější patří ty od letců RAF

10. leden 2020

Nejšťastnější člověk na světě je sběratel. To řekl už Johann Wolfgang von Goethe. A sběratel autogramů Vítek Formánek s ním naprosto souhlasí. Jeho koníček ho nabíjí a vzdělává. Na svém kontě má 13 050 originálních podpisů nejen herců, zpěváků a spisovatelů, ale také českých letců, kteří bojovali za druhé světové války v Anglii.

Vítek Formánek má ve své sbírce 873 podpisů letců, kteří bojovali v Anglii za druhé světové války, což je celá třetina z nich. „Ti muži šli bojovat za vlast a nečekali žádné pocty. Měli morální kredit, který už se dnes mezi lidmi nenajdeme. Byli zkrátka jiní, než jsme dnes my. To se s hereckými hvězdami nedá vůbec srovnat,“ říká sběratel. 

Internet je metlou sběratelů podpisů

Obchod s autogramy dnes kvete na internetu. S podpisy se kupčí a podle Vítka Formánka to ničí zásady pravověrných sběratelů autogramů.

Čtěte také

„Na některých serverech se prodávají padělky podpisů a vyznat se v tom, co je pravé, je dost těžké. Já píšu stále dopisy. Díky nim jsem získal nejvíc originálních podpisů.  A mým nepřítelem je Česká pošta, která stále zdražuje,“ říká Vítek Formánek.

Právě díky korespondenci, které se věnuje od svých deseti let, má takové úspěchy. Jiný podpis, než originální, pro něj nemá cenu. Ani tzv. autopen, což je v USA běžná věc. Tam je zákonem totiž povoleno používat počítačem provedený podpis osobnosti. Pro sběratele typu pana Formánka je to ale zcela bezcenné.

Touha po Charlie Chaplinovi

Pro Vítka Formánka je  géniem Charlie Chaplin. To je člověk, který se rodí zcela výjimečně. „ Měl jsem nabídku jeho podpisu za třináct tisíc. Koupil jsem ji, ale pak jsem si nebyl jistý pravostí. A tak jsem ten podpis vrátil. Nechtěl jsem být v nejistotě,“ usmívá se Formánek. Na svůj úlovek tedy stále ještě čeká.

Spustit audio

Související