Máchat čenich štěněte v jeho loužičce? To je týrání, mračí se chovatelka

18. říjen 2021

Pokud chcete štěně co nejrychleji naučit, aby močilo venku, musíte zachytit dva okamžiky. Loužičky dělá, když se nají a když se vyspí. Záleží jen na nás, jak rychle stihneme situaci vystihnout, štěně popadnout a vyvenčit ho.

„Trestat mládě za to, že neudrží moč, vytírat vztekle loužičku štěněčím čumáčkem, to je hnusné zacházení, které odsuzuji,“ říká zkušená chovatelka Renáta Tetřevová.

Župan a rychle ven!

Čtěte také

Chovatelka Renáta Tetřevová vychází jako vždy z vlastní zkušenosti. „Se štěňaty jsem pochopila velký význam županu. Když se ráno štěně spolu s vámi probudí, rozhodně není čas na mytí, oblékání, natož u žen na malování. Popadněte župan a rychle ven! Pokud člověk není důsledný a rychlý, štěně si neporadí. S tím, jak se mu zvětšuje močový měchýř, situace se zlepšuje. Koberec prostě na dva měsíce srolujte do kouta a časem to bude lepší. A buďte důslední,“ radí chovatelka.

U psa si autoritu buď získáte, nebo nezískáte. Nevyřvete si ji ani nevytlučete. Na začátku zadávejte povely ve chvíli, když víte, že zaberou. Pubertální pes většinou přestane poslouchat úplně, má tzv. selektivní hluchotu, vy na něj křičíte, vrať se! A pes nereaguje. Psí puberťáci prostě zkoušejí, kam až mohou zajít.

Líbí se vám pitbul nebo třeba stafordširský teriér?

Velmi dobře je to vidět při loveckých disciplínách. Kolem jednoho roku, když se psům začnou líbit „holky“, je to asi nejhorší. Ale to neznamená, že nebudete vyžadovat důsledně disciplínu.  Přivolání je základ. Tento povel je potřeba stále procvičovat.

Jak povel down zachránil psovi život

„Pokud chodíte se psem volně, osvojte si povel down. Je to myslivecký termín, znamená to k zemi. Ve chvíli, kdy je vydán tento povel, pes okamžitě zalehne, klidně i ve vzdálenosti sto metrů od majitele. Mému psovi to zachránilo život. Utekl mi za zajícem přes frekventovanou silnici. Na štěstí jsme měli dobře natrénováno. Když se pes vracel zpátky a já jsem viděla, že běží přímo pod auto, dala jsem povel down. Mám na to píšťalku s klesajícím tónem. Pes poslechl a to mu zachránilo život,“ uzavírá Renáta Tetřevová.

Spustit audio

Související