Malé děti vpluly do lavic dobře, starší to mají těžší, popisuje pomoc ukrajinským uprchlíkům krizová poradkyně

23. leden 2023

Jak se u nás cítí ukrajinské děti, které musely utéct před válkou? Jak se jim daří ve školách? Nejen na to bude odpovídat autorka projektu Vítej v Česku. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Krizová poradkyně Jana Merunková je fundraiserka a ředitelka obecně prospěšné společnosti Your chance. Dlouhodobě se věnuje vzdělávání například ve finanční gramotnosti a pomáhá dětem z dětských domovů. Když nastala potřeba pomáhat maminkám a dětem z Ukrajiny, které k nám utekly před konfliktem ve své zemi, založila Jana program Vítej v Česku. 

Fundraiser je člověk, který zařizuje, aby bylo dost peněz na to, že se může někomu dalšímu pomáhat.
Jana Merunková

Co Vítej v Česku konkrétně dělá? Malým dětem přibližuje naši zemi a pomáhá jim učit se češtinu, aby mohly rychle nastoupit do školy. „Starší děti to tady mají trošku těžší,“ vysvětluje Jana s tím, že školský systém vypadá na Ukrajině malinko jinak než u nás. „Na rozdíl od nás mají docházku 11 let. Takže to, aby tady mohly nastoupit do školy je trochu složitější.“

Janu samozřejmě zajímá, jak se pak u nás ukrajinským návštěvníkům daří. Má zprávy od všech, kteří sem přijdou? „Tak ono to bylo několik tisíc lidí, takže nemůžeme dosledovat úplně každého. Ale tak obecně můžu říct, že máme zpětnou vazbu, že se těm menším dětem podařilo do školních lavic vplout dobře. Našly si tady kamarády. S těmi staršími se snažíme trošku víc skamarádit, abychom jim mohli pomoct,“ říká.

Jak složité bylo rozjet projekt Vítej v Česku? Poslechněte si celý rozhovor, který pro vás připravili Denisa Kimlová a Jan František Kovařík.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: kpe
Spustit audio

Související