Martin Frič. Filmař, který rozdával smích

Před 53 lety zemřel muž, který stál u kolébky českého filmu. Martin Frič, uměleckým jménem Mac, začínal  jako kabaretní umělec. Napsal Pavel Jurda. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Martin Frič vystupoval po boku slavných komiků, jako byl Vlasta Burian nebo Jindřich Plachta. Láska k filmu ale převážila a od dvacátých let minulého století začal samostatně režírovat.

Jeho filmy jsou populární dodnes

Do svých čtyř němých filmů obsadil celoživotní partnerku Suzanne Marville, hvězdu meziválečného filmu. Jeho snímky vynikaly řemeslnou poctivostí a zručností. Dával velký prostor hercům, věnoval se především komediím.

Mnoho jeho filmů je dodnes populárních, za všechny jmenujme třeba film Škola základ života, Kristián, Pytlákova schovanka, Císařův pekař - pekařův císař, Princezna se zlatou hvězdou nebo jeho poslední film z roku 1968 Nejlepší ženská mého života.

Další Příběhy z kalendáře jsou věnované knize, která eviduje rekordy z celého světa.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související