Máte kašel, problémy s dýchacími cestami? Zkuste rýmovník, cibuli nebo jehličí z borovice

15. leden 2021

Rýmovník je velmi užitečná pokojová květina, která se snadno pěstuje a množí. Léčivá je podle bylinkářky Radky Svatošové i vůně rýmovníku. Ještě lepšího účinku dosáhnete, když  lístky plné tekutiny prolisujete lisem na česnek a získanou šťávu si nakapete zlehka do nosu.

Rýmovník se dá zpracovávat na mnoho způsobů, podobně jako tradiční lidový lék cibule. Vyzkoušejte olej z rýmovníku nebo tradiční sirup z cibule:

Léčivý sirup z rýmovníku za studena

Listy rýmovníku jsou plné šťávy, proto je velmi jednoduché vyrobit si sirup za studena.   

„Do sklenice se šroubovacím uzávěrem dáváme vždy vrstvu cukru a rýmovníku, tyto dvě vrstvy střídáme a důkladně pomačkáme, aby se šťáva dobře vylisovala.  Vylisovanou sladkou šťávu můžeme po lžících užívat na problémy s dýchacími cestami, má i antibakteriální a antivirové účinky,“ říká bylinkářka.

Olej z rýmovníku místo tygří masti

Rýmovník nalámejte na malé kousky nebo pokrájejte keramickým nožem. Poté zalijte kvalitním, za studena lisovaným olejem a zahřejte nejlépe v troubě nebo ve vodní lázni. Ale pozor, nesmí se vařit. Stačí zahřát na maximálně šedesát stupňů po dobu třiceti minut. Sklenici nechte na teplém místě na okně a můžete druhý den ještě jednou zahřát. Poté přeceďte a uchovejte na tmavém chladnějším místě. Používá se k namazání na hrudník při kašli a nachlazení. Olej ještě můžete vylepšit tím, že přidáte pár kapiček éterického oleje z jehličnanů.

Cibule léčí už svou přítomností

Cibule nemá letos skoro žádné slupky. To je zkušenost Radky Svatošové. A když cibule nemá slupky, nebude žádná zima. To je zase moudro našich předků, které se ale letos zatím moc neosvědčuje. Co ale platí určitě je to, že cibule funguje jako lidový lék proti kašli a nachlazení. Cibule léčí i tím, že je v místnosti. Má velmi silné silice, které jsou léčivé.

„Cibulové slupky jsou také velmi prospěšné zdraví, proto mě mrzí, že jich mám letos tak málo,“ posteskla si Radka Svatošová, která radí slupky přidávat do různých vývarů nebo čajových směsí.

Cibule (ilustrační foto)

Pokud máte problémy s dýchacími cestami, udělejte si jednoduchý sirup na studena. Postačí šroubovací sklenička, na dno dejte cukr, na něj na plátky nakrájenou cibuli, opět cukr, cibuli, atd., až bude sklenice plná. Nezapomeňte směs pořádně stlačit. Cibule v kombinaci s cukrem velmi rychle pustí  šťávu a můžete ji užívat už druhý den po lžících na zlepšení dýchání.

Napářka při suchém a dráždivém kašli

Napářku při dlouhodobém kašli vymyslela léčitelka Anička Kopáčová. Její recept si velmi pochvaluje i její pardubická kolegyně Radka Svatošová. Potřebujete dvě stě gramů jehličí z borovice, vodu a pět lžic soli.

Jehličí dejte do hrnce s objemem pět litrů. Zalijte vodou, přiveďte k varu, přidejte sůl a přikryté na mírném ohni vařte dvacet minut. Hrnec pak odkryjte a přineste do místnosti s pacientem.

„Parou se místnost dobře vydezinfikuje a provoní. Tekutinu můžete ohřát i vícekrát. Ale pozor, při kašli se nikdy nenapařujte přímo,“ uzavírá bylinkářka Radka Svatošová.

Spustit audio

Související