Máte strach ze tmy? Poradíme vám, jak na něj

3. listopad 2013

V nedělním speciálu Klubu Rádia Junior jsme objevovali podoby „tmy tmoucí“. Společně se Šárkou jsme se prošli novou expozicí hornictví Národního technického muzea v Praze, kde se potvrdilo, že hornictví je jedno z „nejtemnějších“ povolání.

Od polárníka a dokumentaristy Petra Horkého jsme se dozvěděli, jak vypadá polární noc a proč jsou lidé na severu nejsmutnější, když se po půl roce začne rozednívat.

O zajímavý noční zážitek z pralesa se s námi podělil zoolog Vít Lukáš a kurátor savců z pražské ZOO Pavel Brandl nás seznámil se skřítkem afrických savan neboli poloopicí kombou ušatou. Tento zajímavý tvor si totiž pro svůj život zvolil tmu, a jakmile vyjde slunce, prchá do svého podzemního obydlí. Také jsme se dozvěděli, že kdyby měl člověk stejné schopnosti jako komba, vyskočil by z atletického stadionu.

Komba senegalská

Ve speciálu Klubu Rádia Junior jsme se ale věnovali i závažnějšímu tématu – strachu, který někdy tma může vzbuzovat. Od psycholožky Mileny Novákové jsme dostali návod, jak s ním zabojovat.

Pokud vám něco z nedělního Klubu uteklo, určitě si ho poslechněte ze záznamu. Připravila ho Šárka Fenyková.

Spustit audio