Mění se vám barva nehtů u nohou? Na nic nečekejte a jděte na podologii

29. duben 2021

Na podologii se nejčastěji objevují klienti s plísněmi na nohou a nehtech. Dalším problémem jsou zarůstající nehty. Co se s tím dá dělat? Ptali jsme se medicinálních pedikérek z Homea Clinic Pardubice, které ošetřují nohy suchou cestou za pomoci různých přístrojů, kterými obrušují nehty a kůži.

Pokud přijdou lidé s kožním problémem na noze včas, pomůže lokální zakapávání protiplísňovými prostředky a obrušování pokožky a nehtů. V horších případech už musí odborníci přistoupit k antimykotickým lékům a celkové léčbě. „To čeká hlavně muže, kteří nechávají své potíže dojít do extrému a většinou přijdou, až když jim to poručí jejich žena,“ varuje medicinální pedikérka Martina Tománková.

Po koupeli vysušte prsty u nohou  

„Nejvíc k nám chodí klienti s plísněmi na nehtech. Takových lidí je v České republice kolem padesáti procent. Nejčastější jsou mykózy plosek nohou nebo onychomykózy nehtů. Pokud se taková plíseň nechá zajít daleko, je velmi náročné se jí zbavit. Proto velmi apelujeme na to, aby lidé přišli s jakoukoliv změnou na nehtech nebo na pokožce nohou včas,“ vyzývá medicinální pedikérka Jaroslava Dostálová.

Čtěte také

A její kolegyně Martina Tománková doplňuje: „Ze všeho nejdůležitější je prevence. Nechoďte bosi na veřejných koupalištích, saunách a dalších podobných místech. Když se vykoupete, nezapomeňte si do sucha utřít prsty na nohou, důkladně vysušte meziprstí. Máme hodně pacientů, kteří přijdou s mykózou mezi malíčkem a čtvrtým prstem. A právě tam to začíná.“

Škodí nehtům lakování?

Pokud si nehty lakujete, není to problém, pokud dodržujete hygienu. „Nalakuju si nehty, ale poté odlakuju, vydezinfikuju a zkontroluju, jak nehty vypadají po vyčištění. K dezinfekci postačí sprej, který se dá koupit v lékárně. A dezinfikujte si boty. Doporučuji suchou dezinfekci bot, kterou zajistí filtry do bot. Jsou to takové polštářky, které jsou naplněny granulemi s dezinfekční látkou. Na noc je tam dáte, ráno vyndáte, obujete se a filtry můžete přendat do dalších bot. Takhle vám vydrží i tři měsíce,“ uzavírá pedikérka Martina Tománková.

Spustit audio

Související