Mingles jsou i nejsou spolu. Je to trend, který vztah zachrání, nebo zničí?

31. květen 2021

Když je někdo single, je prostě svobodný. My jsme se ale v Radioporadně zeptali terapeuta Ladislava Hanouska, co je to být v mingles.

„Je to v podstatě trend odděleného partnerství. Dva lidé o sobě tvrdí, že jsou partneři, kteří si důvěřují, ale žijí odděleně, finančně nezávisle na druhém. Svobodně se rozhodují, kdy spolu budou trávit čas nebo se budou věnovat jiným zálibám,“ vysvětluje terapeut Ladislav Hanousek.

Terapeut Ladislav Hanousek si dokáže tento vztah představit, ale jen na omezenou dobu. Například v určité životní situaci, kdy jeden vztah nevyšel, rozvíjí se nový, ale dotyčný si není ještě jistý, chybí důvěra, kterou zničil předchozí partner.

Víc, nebo nic

Časem ale podle Hanouska začnou převažovat nevýhody. „Za nějakou dobu jeden z partnerů bude chtít vztah více utužit, druhému bude naopak svoboda vyhovovat. Ta doba určitě přijde. Začnou hádky a nakonec se pár buď rozejde, nebo sestěhuje a začne žít běžný rodinný život,“ předpokládá terapeut Hanousek.

Pár, láska, vztah (ilustrační foto)

Dalším příkladem života v mingles jsou senioři, kteří na stará kolena, například po smrti svých partnerů, najdou ještě nový vztah, ale na své zažité domácnosti už nechtějí nic měnit. 

I drobná pozornost od partnera potěší

Na každém vztahu je třeba pracovat, je velmi důležité dát občas svému partnerovi najevo, že si ho vážíme a máme ho rádi. Přesto na to někteří z nás zapomínají.

Proč některé muže nenapadne koupit ženě třeba květinu? Proč žena svého muže nikdy nepochválí? A jak může terapeut zasáhnout dříve, než bude vztah v rozpadu? Poslechněte si audio pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.