Mládě supa mrchožravého z pražské zoo si „zaletělo“ do Bulharska. Čeká ho návrat do volné přírody

21. srpen 2020

Zoo Praha se dlouhodobě zapojuje do záchrany ohrožených zvířat. Například do vypouštění jedinců zpátky do volné přírody. Přesně tohle čeká jedno mládě supa mrchožravého, které před nedávnem opustilo brány pražské zoo a vydalo se na cestu do Bulharska.

Sup mrchožravý

U jižního vchodu pražské zoologické zahrady najdete náhradní domov chovného páru supa mrchožravého. Běžně se vyskytují ve velké voliéře mezi dravci, ale tento rok chovatelé museli udělat změnu. „Letos supi měli mládě, bylo to jediné mládě, takže jsme si ho velmi vážili a cenili. Ale už ho nemáme, protože mládě odcestovalo do Bulharska a dneska už má náhradní pěstounské rodiče,“ říká kurátor chovu ptáků Antonín Vaidl.

Cesta malého supa probíhala kvůli koronaviru letecky. „Ráno jsme mládě sebrali rodičům z hnízda, naložili jsme ho do bedny, odebrali krev, udělali různé výtěry,“ popisuje Vaidl.  „Ptáci se obecně neuspávají při transportech, musí být v podstatě dobře udělaná přepravní bedna, tak, aby se nemohli nějak umlátit,“ dodává.

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.