Na nazkoušení hudby pro StarDance máme jen jeden den, říká muzikant Jan Šatra

12. září 2024

Člen skupiny Yo Yo Band nebo Moondance Orchestra nám prozradí, jaké to je hrát ve StarDance. Proč hraje zrovna na trombon a jak se naučit hrát na hudební nástroj? Moderuje Tereza Rašová. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Klubu Rádia Junior odrazil trombonista, muzikant a učitel Jan Šatra. Ten má své místo ve skupině Yo Yo Band, v Big Bandu Felixe Slováčka a Moondance Orchestra Martina Kumžáka.

Na trombon cvičí hodinku denně, hraje kolem 10 koncertů měsíčně a ještě stíhá učit děti na základní umělecké škole hru na klavír, flétnu, trubku a trombon. Pro Honzu je hudba naplnění, meditace a magie a je si jistý, že hudba léčí. S moderátorkou Terezou Rašovu probral i to, jaké je to vystupovat ve StarDance.

V přímém přenosu

Moondance Orchestra Martina Kumžáka již tradičně doprovází tanečníky na podiu soutěže StarDance, která se vysílá vždy živě. Přímý přenos je tak nejen pro hudebníky stresující. „Je to velká zodpovědnost,“ přiznává Honza.

Zkouška na celý díl, který se skládá z mnoha tanečních čísel doprovázených hudbou, přitom probíhá jen jeden den. „V devět ráno ve čtvrtek se sejdeme a za dopoledne se ten díl musíme naučit.“ Následuje krátká zkouška se zpěváky a odpoledne začínají zkoušet přímo s tanečníky.

Jan Šatra

Děti a hudba

Jan se věnuje i výchově malých hudebních talentů. Hra na hudební nástroje u dětí rozvíjí mnoho smyslů a vjemů. Správné dýchání, motoriku i fantazii. Často se ale stává, že dítě rodiče do hry na nástroj nutí, a tak o něj může ztratit zájem. „Ať to dělají, aby je to bavilo, pak to budou dělat s láskou a budou to dělat dobře,“ radí si muzikant.

Začátky jsou samozřejmě těžké, děti se musí naučit noty, musí si vybudovat návyk na cvičení a musí si na nový nástroj zvyknout. „Dobré je vybrat správný nástroj, aby se děti netrápily,“ říká Jan.

A co by Honza poradil těm, kteří se chystají na pražskou konzervatoř? A myslíte si, že vás z hraní na trombon může bolet pusa? To se dozvíte v Klubu Rádia Junior.  

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

autoři: Tereza Rašová , bva
Spustit audio

Související