Nedejte při výběru štěněte na první dojem. Rozhodnout by měl chovatel

10. srpen 2021

Renáta Tetřevová má chovatelskou stanici loveckých psů už osmnáct let. Po bohatých zkušenostech nenechává zájemce o štěňata vybírat konkrétní mládě. Prvotní sympatie mohou být totiž zavádějící.

„U mě si lidé štěně nevybírají. Já jsem chovatel, já ta štěňata znám a já řeknu, kdo si koho vezme. Každý obdivuje roztomilé kuličky, ale já vím, které štěně dlouho spí, rádo papá, znám syčáky i hodňoušky. A teprve podle toho, co se dozvím o budoucích majitelích, vyberu pro ně vhodného parťáka,“ vysvětluje chovatelka.

Co můžete štěněti nabídnout a proč ho chcete?

U správného a poctivého chovatele byste se měli jako zájemci o štěně připravit na křížový výslech.  Je to takový deštník, který ochrání štěňata před nevhodnými majiteli. 

Skákající štěně (ilustrační foto)

„Já jako chovatel cítím za štěňata zodpovědnost i po jejich další život, a beru si na svá bedra veškerá rizika. A s tím souvisí i výběr nevhodného člověka,“ vysvětluje Renáta Tetřevová.

Jako první přiběhne lump

Většinou přiběhne k nadšené rodince, která si vybírá štěně v chovatelské stanici, největší lump. Ten se ničeho nebojí, zatímco zbytek čeká, co se bude dít.

Čtěte také

„Budoucí alfa ale rozhodně není zárukou toho, že majitel bude mít dostatečné nadání a zkušenosti štěně ukočírovat. Ale pozor. Nepleťme si agresivitu s dominancí. Smečce nešéfuje nejzlejší fena, ale ta, která má velkou mentální sílu. A umí si zjednat pořádek. Tak by to mohlo být i v lidské smečce,“ směje se chovatelka a přiznává, že i ona občas jedná bez rozmyslu a svou současnou oblíbenou fenu si vybrala v afektu.

„Umřela mi fenka v mladém věku a její sestra měla štěňata. Byla jsem moc smutná a bez rozmyslu jsem volala chovatelce a okamžitě jsem chtěla štěně. Přijela jsem, osmitýdenní štěňata se rvala, ale jedna fenka se hned prát přestala a utíkala ke mně, vrtěla ocáskem. Okamžitě jsem si ji vzala. Přesně tak, jak by to nemělo být. Ale měla jsem štěstí. Nezklamala mě,“ svěřuje se chovatelka springer spanielů Renáta Tetřevová.

Spustit audio

Související