Nedělejte za děti to, co zvládnou udělat samy

Často býváme unavení, podráždění, bez sil a energie a různé povinnosti děláme za naše děti. Jiné dny to ovšem od nich očekáváme, ale ony nejsou ochotné naše úkoly a očekávání splnit. Proto se řiďme zlatým pravidlem – nedělat za dítě nic, co zvládne udělat samo. Existuje obecný návod, jak docílit u svých dětí všeho, čeho chceme? Nejen o tom si v pořadu Atrium ve vysílání Rádia Junior povídala Magdalena Šorelová s psycholožkou Barborou Downes.

Zlaté pravidlo


Pravidlo, se kterým postupem času budeme sklízet úspěchy. V začátcích se obrňme velkou trpělivostí, dostatkem času a energie a vydržme počáteční investici. Podle výzkumů se ukazuje, že děti, které plní bez jakýchkoli problémů jasně rozdělené a jasně formulované domácí povinnosti, měly v minulosti od rodičů dostatek času a trpělivosti se je naučit. Ale pozor! Děti musí vědět s naprostou přesností, co se od nich očekává a vyžaduje. A pokud nebudeme důslední, změn v chování se u našich dětí nedočkáme.

Důslednost

Mnohokrát nejsme důslední, protože jsme unavení, víme, že různé úkoly a povinnosti za děti uděláme rychleji a lépe. Raději ale, než se rozčilovat nad dětmi, se zamysleme sami nad sebou a popřemýšlejme nad tím, co nám znemožňuje být důsledný. Jak bychom mohli sami sobě pomoct? Zkrátka a dobře hledejme odpověď na otázku – Co mi brání v tom být důsledný?

Empatie vůči dětem

Druhé zlaté pravidlo komunikace s dětmi je empatie vůči nim. Děti musí mít pocit, že je chápeme a že jim rozumíme. V Česku jsou zatím k dispozici dva základní směry, jak efektivně komunikovat s našimi děti.

  1. Kurzy „Respektovat a být respektován“
  2. Styl „Nevýchova“

Pokud chcete slyšet pár konkrétních rad od psycholožky Barbory Downes – např.:

-          Jak přimět ráno dítě, aby včas vstalo a bez problémů se vypravilo do školky nebo školy?

-          Jak bez věčného křičení a vyhrožování zvládnout domácí úkoly?

-          Jak nastavit pravidla včasného ukládání do postele a usínání?

Poslechněte si následující audiozáznam z našeho vysílání.

Spustit audio