Německý ovčák potřebuje důslednou výchovu a do paneláku nepatří, říká elitní policejní výcvikář

18. srpen 2021

Luboš Jánský pracuje jako metodik výcviku psovodů a služebních psů na Policejním prezidiu Policie ČR ve Výcvikovém středisku psovodů Býchory. Za svůj život vycvičil desítky psů a zasloužil se o obrovské úspěchy českých výcvikářů, kteří patří mezi světovou špičku. V Radioporadně zavzpomínal na svého prvního německého ovčáka.

„Můj první pes byl kříženec typu malého knírače, ale v roce 1966 už se u mě zabydlel první německý ovčák Don z Daňkova Dvora z Brna. Od té doby chovám stále německé ovčáky, ale krátce i jiná plemena, abych poznal, jaké jsou rozdíly v povaze a následné výchově. Po všech zkušenostech jsem nakonec usoudil, že německý ovčák je pro mě top a nejvíc mně vyhovuje,“ říká Luboš Jánský. Ale co je top pro něj, nemusí být nejlepší pro druhého. Německý ovčák potřebuje důslednou výchovu a rozhodně se nehodí do paneláku.

Německý ovčák domácím mazlíkem?

V 19. století byl v Německu založen Spolek pro ovčácké psy. Založili ho pastýři, aby jim tito psi hlídali stáda. U nás si lidé pořizovali ještě před revolucí německé ovčáky běžně na hlídání k rodinnému domu.

„Dnes už neštěká německý ovčák za každými vraty, po revoluci jsou populární jiná plemena, ale i dnes je to stále jedno z nejrozšířenějších plemen na světě. Lidi láká jeho všestranné využití, sportovní, policejní, může z něj být i domácí mazlík, pokud bude správně vedený,“ míní Luboš Jánský, ale připomíná, že do paneláku tento pes opravdu nepatří.

Německý ovčák v běhu

Pozor na děti

Německý ovčák má temperamentní charakter, ale neměl by být útočný. Agresivita se dá řídit výcvikem a cílem je vyrovnaná povaha. Tento pes je mírumilovný, pokud se necítí ohrožen. A tím směrem musí probíhat výchova.

„Když pes natrhne sousedovi, který jde na návštěvu, kalhoty, může za to majitel. To, co dělá pes špatně, je vždy vina majitele. Německý ovčák má přirozený pud ochrany sebe, prostředí, kde žije, svého pána i rodiny. Majitel musí psa řídit a usměrňovat. Pozor na chování vůči dětem. Zakřičení rozjíveného dítěte může psa popudit.

Na druhou stranu němečtí ovčáci milují svou rodinu včetně dětí. Pokud s nimi žijí od útlého věku, je to lepší, už znají dětskou mentalitu, vědí, co od dětí mohou očekávat a stanou se jejich výbornými ochránci.

V kotci má své soukromí

Německý ovčák potřebuje prostor, ve kterém najde i klid a soukromí. Nejlepší je podle Luboše Jánského kotec na zahradě nebo na dvoře, kde má své zázemí. V bytě to není ideální, do vytopených místností se nehodí.

„Kotec je v pohodě, pokud má pes zajištěný dostatek pohybu k vybití energie a jeho majitel s ním tráví volný čas v přírodě nebo na cvičáku. A hodina denně nestačí, připomíná Luboš Jánský.

Spustit audio

Související