Není azalka jako azalka. Vypadají stejně, ale o tu pokojovou venku přijdete

25. květen 2021

Azalky jsou venkovní a pokojové. Ty pokojové venku nepřezimují. Takže pokud jste si koupili nebo dostali nádhernou pokojovou azalku v květináči, užijte si její krásu doma.

Azalky jsou venkovní a pokojové. Ty pokojové venku nepřezimují. Takže pokud jste si koupili nebo dostali nádhernou pokojovou azalku v květináči, užijte si její krásu doma. 

Přes léto můžete azalku nechat v květináči na zahradě v polostínu, ale v září ji raději ukliďte třeba na verandu, ať o ni nepřijdete.

Polostín a kyselá půda

„Botanici nám v tom dělají trochu nepořádek. Staří zahradníci řešili hlavně venkovní rododendrony. Pak se objevily Jelínkovy azalky, velmi podobné našim květináčovým azalkám. No a pak tu máme ještě azaleu indicu, která v žádném případě venku nepřezimuje. Proto se při nákupu vždy přesvědčte, zda se jedná o zimuvzdornou nebo nezimuvzdornou odrůdu,“ radí pardubický zahradník František Hlubocký.

Azalka obsypaná červenými květy

Azalkám nesvědčí plné slunce. Mnohem více prospívají v polostínu. Základem pro dobrý růst a květ je kyselá zem. „Pokud si chcete azalku nasadit, budete potřebovat hodně hrabanky a rašeliny. Vápno nesnášejí. V zahradnictví se dá vhodná zemina s příměsí rašeliny sehnat bez problémů. A zalévejte měkkou dešťovou vodou,“ radí zahradník.

Co s azalkou po odkvětu?

Po odkvětu vytváří azalka dlouhé, zelené a zdravě vypadající větvičky. A právě ty jsou potřeba za druhým, třetím listem zaštípnout, aby kytka zůstala košatá a nedělala metly. Stříhání proveďte po odkvětu, tzn. na konci května nebo v červnu. Pokud byste se rozhodli ostříhat azalku až na podzim, byla by to velká chyba. Rostlina by na jaře nevykvetla.

Máte problém s bramborovou plísní? V záznamu Radioporadny se dozvíte, jaké ekologické přípravky doporučuje zahradník František Hlubocký.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.