Není to dravec a neloví v noci? Království sov v Králíkách vás překvapí

7. srpen 2021

Králíky jsou městem krásných výhledů a vojenských pevností, ale také sov. Navštívit tam můžete unikátní ekocentrum, které se specializuje právě na jejich chov, a to nejen evropských druhů.

Enviromentální centrum Království sov je na okraji města Králíky, v Tovární ulici. Manželé Podolští zahradu svého rodinného domu doslova zaplnili voliérami, mezi nimiž vás provede naučná stezka.

Vzdělávací centrum Radek Podolský založil v roce 2018. „Jeho náplní je vzdělávat, a to doslova. Protože hlavně děti v dnešní době nemají moc velké představy o tom, jak to chodí v přírodě. My se to snažíme napravit,“ dodává s úsměvem sokolník Podolský.

Nejmenší sovička a největší výr

V Království sov uvidíte všech 13 druhů evropských sov. „Tu kolekci jsem dával dohromady velmi dlouho, asi 18 let. A několik posledních roků jsem čekal na poslední druh, který mi ještě chyběl. Nedávno se mi ho podařilo získat. Jedná se o kulíška nejmenšího, skutečně velmi malou sovičku. Je to samička a říkáme jí Princezna. Několik měsíců jsme ji měli doma, ale teď už ji návštěvníci mohou vidět ve voliéře,“ dodává chovatel.

Království sov se může pochlubit i největším druhem sovy na světě. Je to výr západosibiřský, který ve svém přirozeném prostředí obývá západní Sibiř až po střední tok řeky Ob a západní Altaj. „Náš Denny k nám ale doputoval z Hamburku, z tamní soukromé zoologické zahrady. U nás ve voliéře má i partnerku, kterou si dokonale hlídá,“ dodává Radek Podolský.

Největší sovou Evropy je výr velký. A právě ten by mohl být pomyslným králem v Království sov. „Sam byl moje první sova,“ vysvětluje sokolník. „Uvádí se, že se výr velký ve volné přírodě dožívá okolo 25 let, je na vrcholu potravního řetězce. Ale jsou důkazy, že se v zajetí může dožít více než dvojnásobného počtu roků,“ vysvětluje chovatel.

Kulíšek nejmenší je poslední přírůstek v Království sov

Ve voliérách Radek Podolský chová více než osm desítek sov. Prohlédnout si můžete i exotické druhy. Jsou to například puštíci brýloví, jejichž původní domovinou je Jižní Amerika, dále pak puštíci malajští z Asie, zástupcem Afriky je výreček bělolící.

Pokud budete chtít Království sov v Králíkách navštívit, bude lepší, když se předem telefonicky objednáte a zajistíte si odborný výklad. Dost možná, že vás vyprávění Radka Podolského vyvede z vašich zažitých představ o sovách. Většina lidí si třeba myslí, že sovy jsou dravci. Pravda to ale není.

Spustit audio

Související