Nepotřebují scénář ani kulisy. Paleťáci objevují kouzlo improvizace. A učí to i laiky

27. leden 2023

Improvizační divadelní společnost Paleťáci pomáhá lidem překlenout nesmělost nebo neschopnost se vyjádřit. Lektor improvizace Tomáš Jakoubek se svými kolegy Paleťáky pořádá pravidelné kurzy improvizace pro dospělé i pro děti.

„Naše kurzy jsou sebepoznávací a seberozvojové. Chceme, aby se lidé na kurzech zaměřili na sebe, uvědomili si, proč se stydí, a zkusili to překonat. Je to pro nás radost, když se to podaří. A hlavně na takovém kurzu improvizace nesmí chybět legrace,“ vysvětluje Tomáš Jakoubek.

Naučí improvizovat i děti  

Paleťáci pořádají dlouhodobé kurzy improvizace nebo jednorázové kurzy na zakázku. „Každý týden máme lekci, která trvá tři hodiny. Celkem to je dvanáct lekcí za tři měsíce. Stačí se podívat na www.paletaci.cz. Zkoušíme teď i kurzy pro děti, se kterými je zase jiná práce. Právě tuto neděli 29. ledna chystáme otevřené hodiny pro děti v Pardubicích a v Hradci Králové. Přijďte, ještě jsou místa,“ láká k hravé improvizaci lektor Jakoubek.

Na paletě pro malíře najdete různé barvy. A stejně různorodí jsou jednotliví členové Paleťáků. Každý je jiný, ale dohromady tvoří celek, který souzní. Svědčí o tom jejich představení, které se odehrává bez předem připraveného scénáře a bez kulis.

„Nemáme prakticky nic, stačí nám přijet na prázdnou louku a můžeme začít hrát. Reagujeme na diváky, vtahujeme je do děje, hodně se jich ptáme. I na to, kdo bude hlavní hrdina, jaké má mít vlastnosti, jaké budou vztahy mezi herci. A na základě jejich přání vymýšlíme příběh. Ale ze všeho nejdůležitější je, aby nás to všechny bavilo,“ vypráví Paleťák Jakoubek.

Paleťáci se scházejí v pardubickém divadle Exil. Tam je také můžete vidět v muzikálovém improvizovaném představení.

„17. února máme premiéru. Zpíváme, pilujeme tance, taky jak přejít z hraní do zpěvu, ladíme se s hudebníky, vybíráme různé typy muzikálů. Opět do toho zatáhneme diváky. Bude to improvizace bez scénáře,“ těší se Tomáš Jakoubek.   

Co je to larp? Jak se ho zúčastnit? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související