Ondřej Neff: Algoritmy v pozadí

10. leden 2022

Vědí o nás všechno. Ťuknete do klávesnice počítače a už to někde zazvoní a je poplach, bacha, je tady další uživatel, v angličtině se mu říká jůzr. Právě se chystá na sebe něco vyžvanit a my to zachytíme a zanalyzujeme a využijeme proti němu, protože on je pápěrka ve vichřici našeho světovládného vlivu. Tohle jsem četl a slyšel ikskrát a nemám důvod tomu nevěřit. Často se podivuju, co všechno jsou lidé na sebe ochotni vyžvanit.

Je to možná patnáct let, kdy si kamarád vyfotil oběd a fotku sdílel na internetu. Dnes jsem jeden z mála lidí, které znám a nedělají to, možná ale, že se málo znám. Jen mi vrtá hlavou, jak je to s tím využíváním. Prý k reklamě.

Čtěte také

Ti loutkáři v pozadí o nás mají tak detailní znalosti, že namixují reklamu tak, aby seděla přesně na Františka Procházku, kdežto Jana Novotná dostane reklamu úplně jinou. V praxi to vypadá tak, že si na internetu koupím dejme tomu šálu, aby mi nebyla zima, a pak se na mě týden valí reklamy na šály, ať vlezu na webovou stránku Českého rozhlasu anebo si otevřu The Times of India.

Znáte to všichni. Převažuje něco, čemu bych mohl říct následná reklama, tedy propagace něčeho, co jsem si koupil anebo doporučování destinace, ve které jsem byl.

Politický marketing

Kdy ale loutkoherci přejdou k prediktivní reklamě? Dejme tomu, oni si mě zanalyzují. Vědí, že je mi sedmasedmdesát, jsem ženatý, bydlím u lesa, domácnost sdílím se dvěma psy. Vědí, co jím a co piju, kolik vydělávám, jaké mám auto a kolik jím najezdím.

Čtěte také

Pak to všechno zanalyzují – vypustí na to algoritmy, jak se hezky říká. Algoritmy se na to vrhnou jako hyeny na mršinu a zjistí, že inklinuju k rybaření. Vůbec o tom nevím.

V mé rodině nikdo nikdy nerybařil, ale ani mí přátelé nejsou rybáři. Jenže algoritmy to na mě poznají a začnou mi podsouvat myšlenku, že by bylo skvělé chodit na ryby a že je to činnost pro mě jak dělaná. Rozvěsí kolem mě návnady jak vodník pentle na Haničku a do roka a do dne stojím v holínkách ve vodách Vydry a vzduchem sviští můj vlasec. Prediktivní reklama ze mě toho rybáře prostě udělá. Na rozdíl od následné reklamy, která mi cpe zboží už koupené.

Ondřej Neff

Je to čistá sci-fi. Algoritmy, i kdyby se rozkrájely na nuly a jedničky, ze mě rybáře neudělají a neprodají mi druhou šálu, když už jednu mám.

Uvidíme ale, jak si povedou v politickém marketingu. Uvidíme to už brzo, budou prezidentské volby. Mějme na paměti, že ty tváře, které na nás budou jukat z webových stránek, budou vypovídat o tom, jací jsme – a jak nás vidí ty zpropadené algoritmy.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.