Ondřej Neff: Ať má starost Roubíček

7. prosinec 2020

Dnes se úplně mimořádně zmíním o politice. Většinou se jí vyhýbám, zvlášť v téhle době. Nicméně mě zaujala výzva prezidenta Zemana, aby mu šéf tajné služby plukovník Koudelka předal seznam ruských špiónů, jakož i seznam jejich českých kompliců.

Čtěte také

Plukovník Koudelka má s tou výzvou jistě plno starostí. Možná, že se mu i špatně spí. Na jeho místě bych se taky převaloval. Těžko by se mi usínalo, i kdybych před tím vypil hrnek teplého mléka s medem, jak mi to kdysi ordinovala babička. I kdybych pak nakrásně usnul, stejně bych se uprostřed noci probudil.

Třeba bych si vzpomněl na prastarou anekdotu, kterou mám moc rád:

To takhle Kohn měl taky špatné spaní. Taky těžko usínal a uprostřed noci se převaloval. Bodejť by špatně nespal! Vydlužil si od Roubíčka odnaproti 10 tisíc do konce měsíce.
Konec měsíce se až běda blížil a Kohn se tedy převaloval… až takhle vyskočil z postele, otevřel okno a křikl do fasády protějšího domu:
„Vědí co, Roubíček? Já jim těch deset tisíc nedám!“
Tak. A teď nebude spát Roubíček, řekl Kohn do tmy a vzápětí usnul.

Vztahy s českým partnerem utnout?

Poslání té anekdoty je jasné. Přiznám, že jsem se jí v životě už nejednou řídil. Moje žena ji má taky moc ráda. Máme spolu okřídlené rčení udělat Roubíčka. Proč se převalovat v posteli? Ať se stará ten odnaproti.

Čtěte také

Zpátky k té politice. On ten Roubíček na Hradě má třeba právo na to, co žádá. Ale ono to v roce 2013 taky byl 101 poslanecký hlas a Roubíček na Hradě odmítl standardní pověření k sestavení vlády. Místo toho sestavil úřednickou vládu ze svých lidí a pak se z toho vylíhla vláda Babišova.

Roubíček na Hradě taky zahnal premiéra Sobotku před televizními kamerami holí a soustavně odmítá konat to, co mu předepisují ústava a zákony, například jmenovat profesory a ministry.

Bylo toho tolik, že Senát navrhl ústavní žalobu a jen vinou zbabělosti Poslanecké sněmovny návrh neprošel. Proč by tedy neměl plukovník Koudelka zvolat spolu s Kohnem: Vědí co, Roubíček? Já jim to nedám!

Pokud vláda plukovníka Koudelku příští rok potvrdí ve funkci, generála z Hradu nedostane. Stejně by ho nedostal. Zbořil by se svět? Nezbořil. Jenomže by plukovník Koudelka lépe spal.

Ondřej Neff

Lépe by spali i zahraniční partneři našich tajných služeb, kteří by mohli mít oprávněné starosti, co se u nás děje. Tedy, oni nejspíš spí klidně. Jenomže ve dne rozvažují, jestli by nebylo bezpečnější jejich vztahy s českým partnerem utnout.

To je vážnější problém než nespavost plukovníka Koudelky. Proto se přimlouvám za systém Roubíček.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio