Ondřej Neff: Velké závody

13. prosinec 2021

Štědrý den je až příští týden, nicméně já jsem svůj dáreček dostal už dopředu. Po odvrácené straně Měsíce se od loňského ledna plazí čínský pojízdný robot Yutu 2. Není to žádný závoďák, zatím urazil cestu cirka 850 metrů dlouhou. Je mimo jiné vybaven i panoramatickou kamerou, umí stereo obrázky – a minulý týden poslal na Zemi zajímavou fotku. Ukazuje na obzoru něco, co vypadá jako dům s plochou střechou.

Pochopitelně to vyvolalo velkou pozornost. Na Měsíci zajímavostí není mnoho a těžko tam najít něco, o čem by psaly noviny. O osamělém domě na obzoru se rozepíší ochotně.

Čtěte také

Co to je na tom obzoru? Yutu se k tomu štrachá svou šnečí rychlostí. Prý se tam doplazí za tři měsíce. S největší pravděpodobností se zjistí, že je to hranatý kámen. Zatím to tak vždycky bylo. Ve dvaasedmdesátém se hodně psalo o pyramidách na Marsu. Jako námět mi dvacet let ležely v hlavě a pak jsem o pyramidě na Marsu napsal trojdílný román Milenium.

O krychli na Měsíci nic psát nebudu. Vysmáli by se mi snad všichni scifisti. Určitě viděli Kubrikův film Vesmírná odysea, ano, je to film na námět Arthura Clarka o radiové hlásce, která při kontaktu s pozemskými astronauty vyšle tam někam signál typu Už jsou tady.

Hláska vítězi velkého kosmického závodu

Moc si přeji, aby to byl hranatý balvan a ne taková hláska. Zcela vážně a upřímně si myslím, že by kontakt s Mimozemšťany pro nás nedopadl dobře. Ta technicky vyspělejší civilizace poničí míň vyspělou.

Čtěte také

Tak to chodí a nesejde na tom, zda to ta vyspělejší chce nebo nechce. Tím spíš, že obvykle chce. Hláska na Měsíci, není o co stát.

Co kdyby to ale bylo něco jako Hláska, ale bylo by to milion let staré a už to nefungovalo, nic by to nikam nevysílalo. Prostě by si to bylo ve vzduchoprázdnu, zabořené po půl lýtek v měsíčním prachu. Kdo by se zmocnil jeho tajemství? Vozítko Yutu 2 je jen brouček plazivka. Ten by to vyfotil a nic s tím nepořídil. To by potom začaly kosmické závody, kdo se k tomu dostane dřív! Američani nebo Rusové nebo Číňani? Elon Musk nebo snad Evropská kosmická agentura?

Ano, byly by to velké závody. Jak by dopadly?

Ondřej Neff

Nabízím mírně škodolibé vyústění. Ať by byl první kdokoli, třeba by se mu tu vyhaslou Hlásku podařilo odvézt na Zem. Koukal by pak – div by si oči nevykoukal a nic moc by se nedozvěděl. Představte si, že jste ve středověku, že jste písmák v klášteře a někdo vám pošle fleš paměť s kompletní nahranou Wikipedií. Co vám to bude platná, středověkému písmákovi? Asi tolik, jako ta Milion let stará Hláska vítězi velkého kosmického závodu.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio