Ondřej Neff: Vysavač a foťák

14. prosinec 2020

Ježíšek přijde už za deset dní. Nákupní doba vrcholí. Je letos hodně specifická, abych to řekl slušně. Nicméně podstata zůstává.

Zboží volíme, vybíráme a zaplatíme, odnášíme, případně nám ho přivezou. Zní to jednoduše, v praxi je to složitější.

Čtěte také

Uvedu svůj čerstvý případ. Bez ohledu na dobu vánoční jsem si musel koupit nový vysavač na listí. Ten starý, výrobek věhlasné firmy XY, se pokazil. Na počítači jsem si na svém oblíbeném on-line obchodu otevřel sekci Vysavače na listí. Nabídli mi jich 48.

Šel jsem tedy fyzicky do kamenného obchodu. Ano, i takovou oběť jsem pro naši zahradu podstoupil. Tam měli jen jeden typ. Nechal jsem si ho vybalit a koukám: ano, konstrukčně je to stejný šmejd, jako byl ten můj dosavadní od věhlasné firmy XY. Šmejd proto, že měl malý výkon, každou chvilku se ucpával a zvládal jen ideálně suché listí, na ideálně hladkém povrchu.

Krytky očko nemívají

Poděkoval jsem a šel pryč. Prodavač mě zadržel. Že mají ve skladu ještě jiný typ. Nebudu to natahovat, ten jiný typ jsem si koupil. Měl jinou konstrukci, vypadal velmi sympaticky a nestál mnoho. No, nekupte to.

Po návratu domů jsem pro jistotu zadal do vyhledávače jméno výrobku a požadavek recenze. Vyskočil na mě web on-line obchodu, a pod výrobkem následující uživatelská recenze: je to šmejd, má malý výkon, každou chvilku se ucpává a zvládá jen ideálně suché listí na ideálně hladkém povrchu.

Čtěte také

Nadělím si ho pod stromeček. Měl jsem jít hlouběji do webu a najít odborné testy vysavačů na listí?

Ono je to s tím vybíráním opravdu těžké.  Mám s tím zkušenost nejen jako zákazník, ale i z druhé, té nabídkové strany. Přes 20 let jsem se profesionálně zabýval recenzováním digitálních fotoaparátů. Jsem příkladem toho, co se často říká, že v mládí netušíte, čím se budete v budoucnu živit, třeba něčím, co zatím neexistuje.

Recenzí jsem napsal, odhaduju, za těch 20 let tak 600. Nikdy na mě nikdo netlačil, co mám napsat. Ale zase na druhou stranu jsem měl na paměti příklad svého kolegy, který jednou do recenze napsal výtku, že krytka objektivu dotyčného fotoaparátu nemá očko na šňůrku, takže se nedá připevnit a můžete ji ztratit. Což byla pitomost, protože krytky takové očko nemívají.

Ondřej Neff

Buď jak buď, firma mu už nikdy žádný další přístroj k recenzi nepůjčila, tak to v branži chodí. A nejen v téhle branži.

Poučení z toho neplyne žádné. Vysávám listí a čekám, až se mi ten aušus ucpe. Pak půjdu do kolny pro hrábě, mám pěkné, dřevěné. Pod stromeček si je nedám, ale zahrádka bude uklizená.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.