Ne každé ptáče mimo hnízdo potřebuje vaši pomoc. Někdy je to lepší nechat na přírodě

18. červen 2021

Jak se zachovat, když najdeme malé ptáče? Poradíme taky, jak sledovat pobytové stopy ptáků a poznat, že v lese žijí strakapoudi, drozdi, sojky, nebo taky výr velký.

Léto je tu a i když ptáci už nejsou tak slyšet, jako na jaře, pořád se dají krásně pozorovat. A ani je nemusíte vidět na vlastní oči. Jak to? Veronika Hájková se na to zeptala odbornice na ptáky ornitoložky Pavlíny Ráslové.

Co dělat, když najdete na zemi ptáčka?

Pokud jste třeba na zahradě objevili malinkého ptáčka, který ještě neumí létat, určitě vás bude zajímat, jestli se mu dá nějak pomoci. „Pokud v blízkosti najdeme hnízdo, do kterého patří, tak ho tam můžeme vrátit zpátky,“ radí odbornice, ale zároveň dodává: „Záleží samozřejmě na stavu toho malého ptáčátka. Pokud je opravdu hodně malé, tak je občas lepší nechat to přírodě.“ 

Datel je vlastně takový doktor stromů

Může se taky stát, že ptáče nevypadlo, ale už se pomalu učí létat. Není bezvládné, pohybuje se. Rodiče takové ptáče krmí i mimo hnízdo, a pokud mu nehrozí útok od nějakého predátora, není třeba mu pomáhat. Můžete ho případně jen kousek poponést, pokud je třeba blízko silnice. Ale vždy jen tak daleko, aby ho rodiče našli. Pokud si nejste jistí, vždy můžete zavolat na záchranou stanicic a poradit se.

Jak poznat ptáka, i když ho nevidíte?

Pozorování ptáků je velká zábava, při které se někdy hodí přímo detektivní znalosti. Když je vidíte zblízka, nebo dalekohledem, je to celkem snadné. Když jsou tak vysoko, že už nejsou vidět ani jejich barvy, může vám při určení druhu pomoci jejich silueta – tvar křídel, ocasu a tak podobně. 

Zvláště dravce můžete poznat i podle siluety. Takhle vypadá orel

Ale co když je vůbec nevidíte? Můžete poznat, jaký druh poletuje kolem? Hlavním vodítkem je samozřejmě zpěv. Skoro každý z nás se během let naučí pár ptáků poznat jen podle jejich zpěvu. Zkuste si to taky.

Zkušený ornitolog navíc dokáže vyšpiónit druh opeřence i podle tvaru vstupního otvoru do jeho obydlí. „Dutin máme spoustu tipů,“ vysvětluje Pavlína, „Brhlík třeba oblepuje dutinu blátem a přizpůsobí si velikost vletového otvoru. Datel zase má velikánskou dutinu s větším otvorem.“ 

Další, podle čeho můžete poznat ptáka, i když ho nevidíte, je jeho pírko. A nejen to. Podle nalezeného peří můžete taky usoudit, co se na tom místě stalo. Úplně jako detektiv na místě činu! Jak? To už vám Pavlína prozradí v rozhovoru, tak si ho poslechněte. 

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio

Související