Osm hodin na hlídaném pracovišti nebo práce z domu? Výhody a nevýhody

13. leden 2020

Díky současným technologiím je možné sledovat každou vteřinu práce člověka na počítači. A podle společnosti truconneXion tráví Češi v práci stále více času tím, že brouzdají na internetu, sledují zprávy, píší si se svými přáteli na sociálních sítích, nakupují online. Proto zaměstnavatelé využívají možnosti monitoringu na pracovišti.

Monitoring je velmi přesný a zaměstnavatelé z něj vyvozují pracovně právní důsledky, včetně propuštění z pracovního místa. Podle idnes.cz strávili zaměstnanci tuzemských firem letos před Vánoci v práci mimopracovními aktivitami 113 minut denně. Podle právníka Jiřího Matznera tedy není divu, že zaměstnavatelé sahají po monitoringu a kamerovém systému na pracovišti.

„Měl jsem případ zaměstnance, který trávil dokonce 96 procent svého pracovního času na nejrůznější serverech, včetně těch pro dospělé. Při takto agresivním zneužití může přijít ukončení pracovního poměru okamžitě,“ říká Jiří Matzner. Zaměstnanci by měli být upozorněni na to, aby svůj zabezpečili heslem, které nikomu neprozradí, tím pádem se do jejich počítače nedostane nikdo jiný.

Čtěte také

Dnes není podle JUDr. Jiřího Matznera problém mít na pracovišti kameru. Existují ale regule, které říkají, co kamera může zabírat, kde může být a kde ne. Vyloučena je například z šaten a toalet. Je to ale další z nástrojů, který slouží k tomu, aby zaměstnavatel monitoroval, co se na pracovišti děje.

Na druhou stranu existují možnosti pro lidi, kteří nechtějí trávit osm hodin denně na pracovišti, a jsou natolik pružní, že zvládnou svou práci za kratší dobu. Jednou z možností pro ně je práce z domu.

Práce z domu bez kamer

Při práci z domu zaměstnavatel nesleduje hodiny, ale výkon. Pokud zaměstnanec doručí vše v pořádku, je úplně jedno, kdy to dělal, jestli přitom sledoval televizi nebo krmil dítě. Ale za pracovní úrazy je i v tomto případě zodpovědný zaměstnavatel, proto by měl zaměstnanci zajistit vhodné pracovní podmínky. Zaměstnanec byl měl používat správnou židli, pracovní stůl, dobré osvětlení.

Pro zaměstnavatele je výhodnější koupit svému zaměstnanci pracujícímu z domu  kvalitní vybavení. Stále je to levnější, než pro něj vytvářet pracovní místo v pronajatém prostoru. Navíc zaměstnavatel neriskuje příplatek za práci přes čas. Ekonomicky je to pro něj zajímavé.

Velkým minusem práce z domu je podle Matznera nedostatek sociální interakce zaměstnance s pracovním kolektivem. „Hlavně mladí lidé využívají práci z domu, kolektiv prý nepotřebují. Na druhou stranu pak neumí řešit situace, které jsou právě s životem v kolektivu spojené. Ať už je to kolektivní radost z úspěchu nebo naopak nepříjemná situace, která na pracovišti vzniká,“ uzavírá JUDr. Jiří Matzner.

Spustit audio

Související