Osvobozené divadlo. Začalo jako studentská recese a skončilo útěkem před nacismem

Slavné meziválečné divadlo vešlo do dějin nejen díky svéráznému humoru a nepřehlédnutelným osobnostem dvou komiků, ale také díky nesmrtelným písním třetího z nich.

Když Jan Werich napsal povídku Muž, který sbíral fotografie rozzuřených, skupoval každou neděli noviny, ale neobjevil ji tam. Zato tam prý byl inzerát divadelního podnikatele Fencla, který hledal divadelní hru.

Na motivy povídky tak vznikla Vest pocket revue, jejíž uvedení na prknech Osvobozeného divadla odstartovalo jeho slavnou éru. Že se z nevázané taškařice dvou studentů Voskovce a Wericha stane jedno z nejoriginálnějších a nejvlivnějších divadel naší historie, nikdo nečekal. 

Ani oni sami. Ale nikdy nic nikdo nemá míti za definitivní, neb nikdy nikdo neví, co se může státi. A během deseti let existence Osvobozeného divadla se toho stalo opravdu mnoho a nebyla to vždy jen legrace, ale i příběhy z nichž mrazí…

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související