Otužování jim vrátilo radost do života. Je to droga, které se nevzdají ani po návratu do práce

8. leden 2021

Kuchař a cukrářka - oba přišli kvůli koronaviru částečně o práci. Aby nepropadli depresi, hledali aktivitu, která by jim pomohla. A objevili otužování. Je to v dnešní době jedna z mála možností, jak si zasportovat a posílit nejen tělo, ale i mysl.

„Díky otužování mám takový vnitřní klid, který jsem léta neměla. Zlepšila se mi neuvěřitelně nálada. V mých zprávách na sociálních sítích teď nenajdete zamračeného smajlíka,“ směje se chrudimská cukrářka Regína Gauglitz.

Lomy na Skutečsku jsou ráj

Kuchaře Reného Salaquardu z Bítovan přivedl k otužování kamarád, a také film Bába z ledu. A tak se loni na jaře poprvé ponořil do jednoho z lomů na Skutečsku. A zafungovalo to. Přidala se k němu i manželka a pár dalších kamarádů. Dnes už zmapovali asi patnáct lomů v okolí Skutče a objevují další. Kromě otužování si pochvalují nádhernou přírodu, která je obklopuje.

Ze zahradního bazénu do díry v ledu

Cukrářka z Chrudimi Regína Gauglitz rozhodně netoužila být otužilcem. Ale situace roku 2020 ji dostala pod nepřiměřený tlak. „Nevěděla jsem, co s tím. Potřebovala jsem ty starosti nějak odplavit. Zjistila jsem, že  když se po návratu z práce ponořím do zahradního bazénu, je mi líp. To bylo v létě. Pak přišel podzim a já lezla do bazénu stále. No a pak jsem díky sociálním sítím uviděla Reného na fotografii v jednom lomu a bylo rozhodnuto. Přidala jsem se a vydala se na cestu k prvnímu ponoru v přírodě," popisuje svou cestu k otužování cukrářka.

Otužilci Regína Gauglitz a René Salaquarda

Pochvaluje si také lepší psychickou odolnost a fyzičku. Při prvním ponoru vydržela ve studené vodě pár vteřin. Po čtyřech měsících už přeplave celý lom. A v posledních dnech poprvé vysekávala díru v ledu, aby se mohla ponořit.

První minuta je nejhorší

Podle otužilce Reného Salaquardy cítíte v první minutě až dvou velký chlad, srdce vám tluče a máte chuť okamžitě vylézt. Abyste ten nápor vydrželi, je nutné zhluboka dýchat a překonat to. Pak vás voda obklopí, a už vám nepřijde tak studená, je to vzácný okamžik. Jenže po zhruba čtyřech až pěti minutách se do vás zapíchnou tisíce jehliček. A to už je signál, abyste vylezli ven. Všechno má svůj čas.

„Když pak vylezete z vody, užíváte si těch patnáct minut, kdy vám chlad vibruje pod kůží. To je skutečně návyková droga. Zkuste to s námi a uvidíte sami, už nebudete chtít nikdy přestat,“ uzavírá Regína Gauglitz.

Spustit audio

Související