Panenka na liškách se špeclemi

25. únor 2016

Dnešní tip bude mít tak trochu nádech německé kuchyně, svůj recept totiž představí redaktor Dvojky Michael Erhart.

Nemusíte se ale bát, potřebné suroviny snadno naleznete i u nás. Doslova. Houbaři totiž jistě znají lišku obecnou a vědí, že se pro ni mohou do lesa vypravit i teď na podzim.

Snadno zvládnete i takzvané spätzle, které pocházejí ze Švábska. Jsou velice podobné slovenským haluškám, jen místo brambor se dělají z hladké mouky.

Dost řečí, vařit!

Kolik si jich jako přílohu uděláte je na vás, držte se jen poměru jedno vejce na 100 g mouky. Obě suroviny smícháte, přidáte trochu vody a špetku soli.

V hrnci přivedete k varu osolenou vodu a přes síto na noky do ní tlačíte polotuhé těsto. Nebo ho také můžete z prkénka odkrajovat nožem. Anebo si špecle jednoduše koupíte.

Že jsou těstoviny uvařené poznáte tak, že vyplavou na hladinu – z té už je stačí jen sesbírat. Souběžně necháte zpěnit cibuli, přidáte nakrájené lišky, kmín, nové koření, bobkový list a necháte chvíli podusit.

Pak už zbývá jen vyndat koření, zalít houby smetanou a na pánvi osmažit plátky vepřové panenky. A je hotovo, na stole vám leží švábská pánev. Tedy v tomto případě talíř.

autor: Adam Kebrt
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.