Pardubický perníkář má na vánoční várku zaděláno od léta. Která ingredience nesmí chybět?

8. prosinec 2022

„Ve Francii zraje sýr, u nás těsto,“ vysvětluje pardubický král perníků Pavel Janoš a doporučuje přidat do perníkového těsta speciální surovinu, kterou je meruňkový džem. Ten těsto krásně obarví do zlatavé barvy a dodá mu ten správný nádech. Kromě toho se ale pořádné těsto neobejde ani bez mouky, vajec, másla, koření a medu.

„Když vznikal perník, ještě neexistoval cukr. Jediným sladidlem byl med,“ objasňuje perníkář. Aby bylo těsto co nejvíce identické, tak se v tradiční receptuře med vyskytuje i dnes.

Perník s příchutí pepře a zázvoru

Poprvé se podle Janoše perník pravděpodobně objevil v době vlády Pernštejnů, kteří v mužském klášteře zatoužili k vínu přikusovat nějaké ostřejší, pikantní pečivo. Proto si vytvořili pečivo obsahující pepř a zázvor. Z toho si odvodili název peprník, který se později změnil na perník. Do perníku se dávala i mateřídouška a svého času se prodával v lékárnách jako lék.

„I takový pikantní perník s pepřem a zázvorem jsme se pokusili vytvořit a jde velmi na odbyt,“ pochvaluje si Pavel Janoš. Perníkář doporučuje i recept na perníkové koule, na které je potřeba dostatek tvrdého strouhaného perníku.

Perníkové koule na vánoční stůl

Ingredience
  • 250 gramů másla
  • 250 ml mléka
  • 1 karamelový pudink
  • moučkový cukr podle chuti
  • 500 – 600 gramů strouhaného perníku
  • rum

Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink a necháme vychladit na pokojovou teplotu.

Máslo s cukrem (2 -3 lžíce) ušleháme do pěny. Po lžících zašleháváme pudink stejné teploty a jednu až dvě lžíce rumu.

Do krému vmícháme strouhaný perník tak, aby vznikla hmota, ze které půjdou modelovat koule. Podle chuti je možné přidat ještě rum.

Vymodelujeme rukama koule libovolné velikosti, obalujeme ve strouhaném perníku a klademe do papírových košíčků.

Spustit audio

Související