Samozvaného zakladatele cellofolku Pavla Čadka ovlivnil Nohavica i Apocalyptica

13. květen 2021

Brněnský písničkář Pavel Čadek má na kontě úspěšné duety s Pokáčem i s Michalem Horákem. Možná vás překvapí, jak může znít folk zahraný na violoncello.

Co je to ten cellofolk? Je to hudební žánr, který si vymyslel Pavel Čadek. Hraje na violoncello (zkráceně se říká i cello) a odtud tedy i název nového směru. Nečekejte ale klasickou hudbu. Sympatický hudebník je totiž písničkář a věnuje se folku.

Od metalu k folku

Violoncello se uplatní nejen při vážné hudbě. Dá se na něj zahrát cokoli. Pavel měl třeba vždycky rád skupinu Apocalyptica. To jsou finští hudebníci, kteří prošli prestižním vzděláním v klasické hudbě, ale hrají heavy metal.

Finská skupina Apocalyptica

Podobnou muziku si vyzkoušel i Pavel. Postupem času ale začal psát texty a nakonec ho kamarád přirovnal k Jaromíru Nohavicovi a doporučil mu, ať se věnuje folkovým písničkám. Vlastně to ani nebylo překvapení. Pavel měl totiž slavného písničkáře rád už jako malý kluk. Svému vzoru rozhodně ostudu nedělá. Nedávno společně s Pokáčem složili super duet s názvem 30.

Violoncellistou z „donucení“

Na cello se začal učit, když mu bylo sedm let. Nebyl to ale jeho sen. Hudební nástroj mu vybrali rodiče a on z toho nebyl moc nadšený. Teď je za to rád.

Čtěte také

S tímhle nástrojem může být i legrace. Pavel zavzpomínal, jak ve dvanácti letech sundal ze spodní části cella bodec a začal s ním mávat jako s mečem. „Hrál jsem si, že jsem Aragorn z Pána prstenů,“ směje se tomu po letech. Tehdy se ale asi tak nebavil, protože v zápalu boje vrazil do violoncella a rozbil ho. 

Chcete se o Pavlovi a jeho hudbě dozvědět víc? Jak zní folk hraný na violoncello? Poslechněte si celý Klub Rádia Junior, který moderovala Klára Nováková.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

Spustit audio

Související