Podívejte se do Afriky, Asie i Ameriky. Stačí zajet k Vysokému Mýtu

17. červenec 2021

Hartecká naučná stezka vás provede mezi výběhy zvířat několika kontinentů. Setkáte se tu také s ohroženými druhy a hlavně želvami. Dokonce i s těmi největšími na světě.

Zahrada Na Hartech se nachází na okraji Vysokého Mýta, v místní části Voštice těsně u silnice 1/35. Na plochu je to největší exotická zahrada v našem kraji, její stezky vás ale dovedou i k výběhům domácích hospodářských zvířat. Areál nabízí kromě poznání také odpočinek a relaxaci u vodních jezírek, zahrádkáři tu mohou obdivovat nejrůznější skalky se vzácnými rostlinami.

Mezi největší lákadla zahrady určitě patří lamy, dikobrazi, surikaty, nosálové nebo roztomilé mary stepní. Nově se tu rozrostla rodinka zebu afrických. Návštěvníky zaujmou určitě pštrosi a celá řada exotických papoušků.  Zahrada se ale specializuje hlavně na chov želv. Založil ji totiž odborník na želvy Luděk Hojný.   

Želví safari

Želva ostruhatá, pardálí, černavá, nádherná, žlutolící nebo kožnatka floridská. To je jen část výčtu desítek druhů želv, které na Zahradě Harta žijí. Některé se pohybují jen v bazénech vnitřních ubikací a skleníku, řadu dalších ale můžete vidět ve venkovních výbězích.

Mezi nové přírůstky patří dva samci želvy obrovské. Zatím váží jen sto kilo, je jim teprve sedmnáct let.  Samci Forest a Junior doputovali na harteckou zahradu z Plzně. „Želvy máme zapůjčené, chovatelé plzeňské zoologické zahrady totiž rozdělovali početnou skupinu samců,“ vysvětluje provozovatel Zahrady Harta Luděk Hojný.

Zahrada Harta se specializuje hlavně na chov želv

Želví samci z hartecké zahrady zatím ještě nedorostli do finálních rozměrů. „Zatím průměr jejich krunýře dosahuje 70 až 80 centimetrů. Krunýř dospělých jedinců ale může mít i 120 centimetrů. Původní domovinou želvy obrovské (Aldabrachelys gigantea) jsou Seychelské ostrovy. Želva obrovská je společně se želvou sloní, která obývá souostroví Galapágy, největším druhem suchozemských želv na světě. Želva obrovská může vážit až 200 kg a dožívá se až 160 let.

Ve venkovních výbězích se pohybuje asi dvacet druhů želv. „Želvy jsou živočichové, kteří jsou velmi svázaní s klimatickými podmínkami, sluní se, jen když je pěkné počasí, jinak vyhledávají nějaké úkryty, kterých tu mají dostatek. Takže bylo by velmi ojedinělé, kdyby návštěvníci viděli všechny želvy během jediného dne,“ dodává chovatel Luděk Hojný.

Spustit audio

Související