Pohled do zákulisí aneb ohlédnutí za tím, jak královéhradecké divadlo Drak přežilo epidemii

21. červen 2020

Královéhradecké Divadlo Drak, tak jako všechny kulturní instituce v zemi, v polovině března ze dne na den zastavilo svůj provoz a zrušilo všechna představení. Nezastavil se ale v divadle život. V krejčovské dílně se šily roušky, na internetu četli herci dětem knížky.

Jak fungovalo divadlo během koronakrize a kdy se vrátí do sedadel diváci?

Čtěte také

V pořadu Návštěva nabídneme pohled do zákulisí, kde už se zase pilně zkouší. K poslechu vás zve autorka pořadu Jiřina Šmídová.

Divadlem Drak dnes s mikrofonem procházíme v poněkud nestandartní situaci, protože minulých více než 20 let touto dobou bylo divadlo od rána do večera plné herců, muzikantů, diváků i hostů i cizojazyčných účastníků festivalu Divadlo evropských regionů.

Divadlo Drak v Hradci Králové odpočátku vychází nejen z tradice (východo)českého loutkářství, ale také z principu originální autorské tvorby pro děti i dospělé založené na imaginaci a neotřelé nápaditosti.

Letos se festival nekoná, ale jak potvrdil ředitel divadla Drak Tomáš Jarkovský, přeci jen můžeme na nějakou náhradu pozvat.

Ohlédnutí za tím, jak královéhradecké divadlo Drak přežilo epidemii

LETOS JINAK

Mimořádný ročník festivalu Divadlo evropských regionů a Open Air Program s podtitulem LETOS JINAK se odehraje na parkovišti Flošna a v letním kině Širák v Hradci Králové od pátku 26. do neděle 28. června.

Hlavní program na Flošně je po všechny tři dny rozdělen do tří večerních programových bloků se začátky v 18:00, ve 20:30 a ve 23:00 hodin (sobota 23:30 hodin).

Čtěte také

Díky postupnému uvolňování hygienických opatření může být program na parkovišti Flošna nakonec realizován formou klasického divadelního uspořádání s diváky v hledišti na místo původně plánované drive-in divadla.

„Těší nás, že jsme mohli pružně zareagovat na stávající situaci a udělat aktuální změny, díky nimž tak diváci nepřijdou o své oblíbené divadlo pod širým nebem i letos," vzkazují pořadatelé všem svým příznivcům.

V Letním kině Širák proběhne dopolední a odpolední program pro rodiny s dětmi.

Ohlédnutí za tím, jak královéhradecké divadlo Drak přežilo epidemii

V souvislosti s dalšími vlnami rozvolňování v současné chvíli připravují pořadatelé také malou open scénu s programem pro malé i velké diváky před Divadlem Drak.

Podrobný program bude zveřejněn v pondělí 22. června 2020.

autoři: Jiřina Šmídová , baj
Spustit audio

Související