Pokud chcete vidět opravdovou Barmu, leťte hned. Země se mění každým dnem

16. leden 2020

Ekonomická situace  Barmě se díky změně režimu mění k lepšímu. A turistů přibývá. Vznikla tam nová dálnice, ve městech seženete vše, na co si vzpomenete. Ale na vesnicích stále ještě zažijete trochu divokou i tajemnou jihovýchodní Asii. O zkušenosti ze svého opakovaného  výletu do Barmy se s námi podělil  cestovatel David Hainall.

„Země bohatne, je tam nově postavená dálnice, ale je přece jen horší, než naše D1,“ směje se David Hainall. Barma mu učarovala. Nejraději má barevné trhy s usměvavými lidmi, kvůli kterým se po třech letech do této země vrátil.

„Nikomu tam nevadilo, že fotím. Naopak. Devadesát procent mých fotografií jsou právě lidé. Jsou nesmírně pozitivně naladění a usměvaví. Ti lidé mě přesvědčili o tom, že víra není výmysl, ale místní lidé tou vírou určitě žijí,“ myslí si David Hainall.

Jedna noha, jedna ruka. Tak vypadá tradiční styl rybolovu v Barmě

Typické pro Barmu jsou nádherné budhistické chrámy z 10. a 11. století zdobené zlatem. A samozřejmě příroda. David Hainall doporučuje letět do Barmy v listopadu, kdy končí monzunové deště a příroda kypí zelení. „Pokud máte čas, využívejte místní autobusy nebo vlak. Pokud čas nemáte, je dobré najít si přes sociální sítě řidiče a jezdit s ním. Když budete mít štěstí, tak vám o té zemi hodně řekne a získáte přátelství zajímavého člověka,“ radí David Hainall.

Betel – fenomén JV Asie

Betel je droga, která je typická nejen pro obyvatele Barmy, ale celé jihovýchodní Asie.

Betelové sousto obsahuje list pepřovníku betelového, který se potírá vápnem, pak se na list vkládá kousek nezralého plodu arekové palmy, posype se tabákem nebo nějakým kořením, vytvoří se psaníčko, a žvýká se to. Má to mírně excitační účinky, podobně jako listy koky. Sliny to ovšem zbarví do ruda, takže když jdete po ulici, vidíte všude rudé fleky.

A ještě jedna méně příjemná záležitost. V Barmě neexistuje svobodný trh s ubytováním. Lidé, kteří se rozhodnou nabídnout turistům ubytování, musí nejprve získat speciální státní licenci. A to je velmi nákladné a problematické. Proto si ubytování zajistěte raději předem.

Spustit audio

Související