Polibek zpevní rty, sova otevře oči. Poznejte smysl obličejové jógy

12. říjen 2021

I svaly v obličeji se dají vytrénovat tak, aby vrásky byly menší. Bez pravidelnosti a cílevědomosti to ale nepůjde. Cvičení obličejové jógy začíná tzv. budovací fází svalových partií, která trvá tři měsíce. A na těchto základech už se dá stavět.

Pokud chcete, aby bylo cvičení účinné a kůže v obličeji se zpevnila, je třeba cvičit obličejovou jógu každý den, nejlépe ráno nebo večer minimálně půl hodiny, ideálně hodinu,“ vysvětluje lektorka obličejové jógy Alžběta Zadinová.

Plná ústa zajistí polibek

V obličejové józe se dobře uplatní i polibek. Jak na to? „Narovnáme se do aktivního sedu, posadíme se rovně na židli, nohy opřeme o zem, ohlédneme se za levým ramenem a pořádně vyšpulíme ústa do trumpetky, jako byste chtěli dát někomu hudlana. Našpulíme, vydržíme deset vteřin a následují rázný polibek v podobě mlasknutí. Poté vystřídáme strany,“ nabízí jednu z možností cvičení obličejové jógy Alžběta Zadinová.

Cvik, který vám otevře pohled

Vyzkoušejte cvik, který se jmenuje sova. Když se na sebe podíváte do zrcadla a vykulíte oči, tak se většině lidí stane, že zvedne zároveň obočí.

„Zadívejte se na nějaký bod před vámi a vykulte oči, aniž byste zvedli obočí. A držte, zvyšujte napětí, kulte oči ven. Pak promrkněte a uvolněte. A takto opakujte. Obočí si můžete na začátku lehce přidržet. Je to dřina, když tento cvik opakujete desetkrát a držíte deset vteřin. Tento cvik by měl otevřít váš pohled. Oči máme často unavené od počítače nebo mobilu, vyzkoušejte a uvidíte,“ uzavírá lektorka obličejové jógy.   

Tři fáze obličejové jógy

  1. Zahřívací fáze: První fáze obličejové jógy je o zahřátí, používají se různá dechová cvičení.
  2. Fáze tréninku: To už je tvrdý dril, kdy vás bolí každá svalová partie, stejně jako u klasického cvičení.
  3. Fáze masáže a uvolnění: Masáž obličeje je velmi důležitá, protože je třeba rozmasírovat přechodné vrásky, které se vytvoří při cvičení. „Použijte příjemný olej nebo mastnější krém, nanesete na obličej tak, aby po něm prsty klouzaly. Masáží se vrásky krásně vyhladí a sval se zregeneruje. Při masáži rozhodně nenatahujte kůži. Musí to být příjemné a lehké pohyby. Nesmíte cítit, že vás to pne,“ upřesňuje Alžběta Zadinová.
Spustit audio

Související