Posilujte svaly v obličeji. Dají se vypnout stejně jako bicepsy. Omládnete!

5. květen 2021

V oblasti obličeje a krku máme podle lektorky obličejové jógy Alžběty Zadinové 57 svalů. Fungují stejně jako ostatní svaly v těle. Dají se vytrénovat a posílit. V případě obličeje to má obrovské plus – vyhnete se částečně tvorbě nových vrásek, a ty stávající se vypnou.

„Pokud budete provozovat obličejovou gymnastiku několik měsíců, určitě to poznáte vy i vaše okolí. Stačí pět minut denně. Váš obličej bude vyhlazenější a mladší. Opravdu to funguje,“ říká lektorka.

Podbradek řeší i muži

Nejjednodušší cvik, který zvládnou opravdu všichni, je úsměv. Když se přirozeně usmějete, rozehrajete skoro všechny obličejové svaly. I úsměv se dá nacvičit. Možná vám to ze začátku nepůjde, ale postupně se stane přirozenou součástí vašeho vzhledu.

Muži mají často problém s nevzhledným podbradkem. I ten se dá odstranit. „Dejte si pěst ruky pod bradu, lehce ji vysuňte dopředu a z úst vytvarujte písmenko E. Bradou zatlačte do pěsti a pěstí tlačte protitlakem do brady a přitom vyslovujte písmeno E. Pokud ucítíte, jak se vám na krku napíná tukový polštářek, cvičíte dobře. Tento cvik opakujte desetkrát. Uvidíte, že za pár týdnů si ho vyposilujete podobně jako například biceps,“ míní lektorka.  

Zahrajte si na koně

Antistresový cvik, který posílí obličej v oblasti úst, se jmenuje kůň. „První fáze je posilovací, druhá uvolňovací. Nejdřív proveďte výklus a potom si zařehtejte. Vytvarujte ústa do písmen U a E, jazyk přilepte na horní patro, jako když předvádíte dětem klus koně a klapání podkov. Toto proveďte pětkrát. Následuje uvolňovací cvik, tedy zařehtání. Pusťte vzduch přes rty, které se vám rozechvějí jako harmonika,“ usmívá se lektorka obličejové gymnastiky Alžběta Zadinová.

Obličejová jóga má tři části. Masáže, posilování a relaxování. Pochází z korejských metod a praktik. Stejnou gymnastiku používaly například gejši, které měly v popisu práce pečovat o sebe a mít krásný obličej. Jóga se dá cvičit kdekoliv, nemusíte mít žádné speciální pomůcky. Když se jednotlivé cviky učíte, je dobré dívat se na sebe do zrcadla. Potom už můžete trénovat opravdu kdekoliv.

Jak vyhladit vrásky na čele a rýhu mezi obočím? Poslechněte si celý pořad:

Spustit audio

Související