Požár Národního divadla. Zlatá kaplička s příliš mnoha otazníky

Uplynulo 140 let od jednoho z nejznámějších požárů v novodobé české historii, od požáru Národního divadla. Pro generaci obrozenců, z nichž mnozí zažili ještě bachovský absolutismus, to byla doslova osobní tragédie. Ta budova nebyla jen stánkem dramatického umění. Byl to chrám probuzeného národa. A také to mohlo při jeho požáru sehrát roli. O oficiální vyšetřovací verzi, že divadlo zapálily špatně ulité uhlíky z letovacích kamínek klempířů, se totiž pochybovalo už tehdy.

Modelová zkouška provedená ve Výzkumném a zkušebním leteckém ústavu v Praze 9, jíž o sto let později inicioval spisovatel Miroslav Ivanov, tuto skepsi jen posílila. Tím spíše mohli mít pravdu ti, kdo tvrdili, že požár byl odvetou německých studentů Karlovy univerzity Čechům za rvačku v Chuchli a za vytlučená okna tehdy německého Stavovského divadla.

Pravdu se už nejspíš nedozvíme. Podstatné ovšem je, že požár Národního divadla vyvolal obrovskou vlnu solidarity a odhodlání naši první scénu znovu zdvihnout z trosek. Na první Národní divadlo se sbíralo 30 let. Na to druhé byl milion zlatých vybrán za šest týdnů!

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Petr Kukal
Spustit audio

Související