Na vlastní kůži: Moderátorka se vrhla do ledové Vltavy. Jak začít a mohou se otužovat i miminka?

24. leden 2020

Jana Rychterová se odvážně ponořila do studené řeky, aby pak mohla vyzpovídat otužilce Tomáše Prokopa. Je to pro každého? A pociťují otužilci změny klimatu?

Otužilecké plavání má u nás velkou tradici. Jeho zakladatel Alfréd Nikodém se o Vánocích veřejně koupal ve Vltavě už v roce 1923. Od té doby u nás vzniklo hodně otužileckých klubů. Jedním z nich je třeba 1. plavecký klub otužilců Praha.

A co děti?

Nejmladšímu členovi klubu je osm let, nejstarším otužilcům je kolem devadesátky. S otužováním se může citlivě začít už u miminek třeba opatrným otíráním vlažnou žínkou, postupně je možné zařadit chladnější sprchu. Důležité je, aby děti braly studenou vodu jako příjemnou hru. „Nejlepší je, když dítě samo určuje, do kdy chce studenou vodu snášet“, poradil předseda 1. plaveckého klubu otužilců Praha Tomáš Prokop.

Předseda 1. plaveckého klubu otužilců Praha Tomáš Prokop

Dvacet dva minut a ven!

Víte, že se současné oteplování klimatu projevuje i na teplotě Vltavy? Podle statistik za posledních čtyřicet let zimní teplota Vltavy nepřekračovala 4°C, v posledních deseti letech je to ale běžné.

I tak je ale Vltava v zimě pořádně studená. A jak se do ní vstupuje? „Nejlepší je se usmát a jít tam, jako když jdete po schodech do sklepa, nebo jako když vám jede eskalátor dolů. Takhle rychle v pohodě vstoupíte do vody, a když to takhle uděláte poprvé, víte, že to uděláte i příště“, říká Tomáš.

Někdo vydrží minutu, někdo pět, ale bezpečnostní limit, který je nutné dodržet, je dvacet dva minut. 

Tento Klub Rádia Junior si můžete poslechnout nejen ve videu, ale i jako audio.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.