Nechtěl jsem spát v ponožkách, vysvětluje svou motivaci předseda klubu otužilců

15. leden 2022

Jak se stát otužilcem? Kdy je ten správný čas, ponořit se do studené vody a jak začít, aby nás otužování bavilo? A je to vůbec zdravé? I na to se Jirka Kohout zeptal předsedy I. plaveckého klubu otužilců Praha Tomáše Prokopa.

Otužilci někomu mohou připadat jako šílenci. Všude je sníh a mráz a oni se nadšeně noří do ledové řeky nebo rybníka. Zatímco netrénovaný člověk by tam hned chytil minimálně rýmu, oni si tím naopak zlepšují zdraví. Jak to? I na to se Jirka Kohout zeptal předsedy I. plaveckého klubu otužilců Praha Tomáše Prokopa.

Do ledové vody kvůli slečně

Tomáš Prokop se otužuje už mnoho let. „Začal jsem proto, že jsem v noci nechtěl spát v ponožkách. Měl jsem totiž slečnu, která potřebovala mít otevřené okno,“ vzpomíná. Jenže Tomášovi byla večer při otevřeném okně zima. Co s tím? Rozhodl se otužovat. „Studená voda mi pomůže,“ říkal si tenkrát. A ono to skutečně velmi rychle pomohlo.

Otužilci ve Vltavě

Formy otužování jsou různé. Podle Tomáše je nejlepší otužovat se studenou vodou a chodit plavat. Každý si musí najít to, co mu vyhovuje. Pro někoho je lepší sprchovat se studenou vodou ráno, pro jiného večer.

Poprvé ve Vltavě

„Asi po dvou letech sprchování studenou vodou mně přišlo dobré to nějak zúročit,“ popisuje Tomáš. Připojil se proto k otužilecké akci, kdy lidé plavou v ledové Vltavě u Národního divadla a tak se ve své zálibě posunul zase o krůček dál.

Jak se stal Tomáš předsedou otužileckého spolku? Proč se o otužování říká, že je zdravé? A můžete se začít koupat v ledové vodě i vy? Poslechněte si rozhovor a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: kpe
Spustit audio

Související