Příběh lyžařů Hanče a Vrbaty připomíná na Zlatém návrší v Krkonoších jejich mohyla

26. leden 2020

Kamenná mohyla Bohumila Hanče a Václava Vrbaty na Zlatém návrší v Krkonoších připomíná tragický lyžařský závod ze dne 24. března 1913, při kterém oba přátelé při náhlé změně počasí zahynuli. Při jejich záchraně málem zemřeli další lidé. A proto se po této události začala pomoc na horách více organizovat. Dala nakonec vzniknout záchranným sborům Horské služby v Krkonoších.

Zedník Bohumil Hanč si po svatbě koupil v Hrabačově, dnešním okraji Jilemnice, domek, který si také sám upravil. Na jaře 1913 čekal se svou ženou druhé dítě. První jim zemřelo, a tak byly na místě obavy.

Kdoví, s čím Bohumila jeho manželka Slávka vyprovázela, když se odtud 23. března vydal na 25 kilometrů dlouhý pochod s těžkou lyžařskou výzbrojí. Když dorazil na Labskou boudu, lékař mu po prohlídce závod na 50 kilometrů, který se měl běžet druhý den, povolil. Jak ale víme, počasí nahoře na Zlatém návrší se během závodu prudce změnilo, a pověstná „bílá tma“ pohltila Bohumila Hanče a nakonec i jeho přítele Václava Vrbatu, který sem přijel původně Hanče jen povzbudit.

Emerich Rath byl málem třetí obětí

Když pomyslíme na to, jakou výbavu měli lyžaři na počátku minulého století, je s podivem, s jakou odvahou se pustili do záchranné akce tehdy v březnu 1913. Zbloudilé lyžaře hledali jejich přátelé každý na vlastní pěst.

Domek Bohumila Hanče, odtud se 23. března 1913 vydal na závody

Byl mezi nimi i Emerich Rath, pražský Němec, který rovněž přijel Bohumila Hanče, coby našeho nejlepšího lyžaře, povzbudit. I on se vydal Hanče hledat. Našel ho v mlze pod Zlatým návrším, ležícího, naprosto vysíleného, ale stále živého. Podařilo se mu ho odtáhnout asi půl kilometru směrem k Labské boudě, ale na další cestu už neměl sílu. Posadil ho proto k tyči, vrátil se pro své lyže a vyrazil pro pomoc do Labské boudy.

Hanče pak na saních dopravili do Labské boudy, ale následné oživovací pokusy už byly marné a podchlazený a vyčerpaný Hanč zemřel na selhání srdce. Jeho přítel Václav Vrbata mezitím objevil Hančovy ve sněhu zapíchnuté lyže a snažil se přítele v okolí najít, ale marně. Byl nalezen o něco později na návrší mezi Harrachovými kameny a Zlatým návrším, které se dnes na jeho počest nazývá Vrbatovo návrší.

Bohumil Hanč - portrét

Nešťastná událost uspíšila vznik Horské služby v Krkonoších

Emerich Rath se objevil i v epizodní roli hajného ve filmovém zpracování příběhu ze Zlatého návrší a ještě během natáčení prý na událost vzpomínal se slzami v očích. Byl to právě on, kdo na Zlatém návrší zřídil první provizorní pomníček, na jehož místě byla později odhalena mohyla.

Základy organizované pomoci turistům a lyžařům na horách byly sice položeny už v roce 1850, kdy vznikla první koncesovaná služba horských průvodců a nosičů, při níž byla vyžadována i znalost první pomoci, ale samotná Horská služba v Krkonoších byla založena až 12. května 1935.

Tragické závody z března 1913 byly silným impulsem pro to, aby pomoc na horách byla organizovaná a 24. březen se na památku Hanče a Vrbaty slaví jako Den Horské služby. Pro účely pomoci turistům bylo postaveno prvních pět stanic a po roce 1945 vznikly záchranářské spolky i v dalších pohořích.

Mohyla Hanče a Vrbaty

Hančův pomník

Domek Bohumila Hanče

Spustit audio