Přírodě můžete pomoci i při nákupech. Víme, která eko značka je opravdu EKO

31. leden 2023

Pokud si důkladně prohlížíte výrobky, které kupujete, jistě jste si všimli EKO značení. EKO značky uděluje Česká informační agentura životního prostředí  CENIA, což je příspěvková organizace Ministerstva životního prostředí. A nejde o potraviny.

Jedná se o označování výrobků a služeb, které jsou v průběhu svého životního cyklu prokazatelně šetrnější k životnímu prostředí, ať už jsou to plenky, cihly nebo nábytek.

Některé firmy ale o možnosti získat EKO nevědí. V současnosti CENIA uděluje ekoznačky v pětadvaceti kategoriích, jako jsou stavební materiály, nábytek, elektronické displeje, obuv, textilní výrobky, drogerie, dětské plenky, atd.

„V případě plenek s označením EKO se jedná o plenky lépe rozložitelné, vyrobené šetrněji, než je průměr. Bohužel je stále mnoho firem u nás, které o možnosti certifikace nevědí, přitom by dokázaly naše podmínky splnit a zařadit se k elitním výrobcům. Stačí se podívat na stránky ekoznačky, kde se dozvíte, jak na to,“ říká ředitel České informační agentury životního prostředí CENIA Miroslav Havránek.

Jak poznat to správné EKO

Na trhu existuje velké množství různých ekoznaček, ale v případě produktů a služeb jsou jen dvě garantované přímo Evropskou komisí, případně Ministerstvem životního prostředí. To zaručuje, že se nejedná jen o tzv. greenwashing, ale o jasnou záruku šetrnosti k přírodě a kvality v jednom.

České národní ekoznačky a evropská ekoznačka

A jak vypadá národní česká značka, která ubezpečuje, že se jedná o ekologicky šetrný výrobek nebo ekologicky šetrnou službu? „Je to zelené éčko v kruhu, kde prostřední část tvoří lipový lístek a kolem je napsáno: ekologicky šetrný výrobek nebo ekologicky šetrná služba.

Existuje ještě značka evropská ve tvaru květiny. Evropské hvězdy tvoří okvětní lístky té kytičky, a je to ekologická značka platná po celé EU. U nás se prodává celá řada výrobků s touto značkou, která sice nebyla udělena v ČR, ale je platná po celé Evropě,“ vysvětluje Havránek.

Některou z ekoznaček udělovaných CENIA získalo v České republice přibližně 5000 produktů.

Spustit audio

Související