Pro labutě je lepší, když je lidé nekrmí, říká vedoucí záchranné stanice Zelené Vendolí

10. prosinec 2019

Přikrmování vodních ptáků na rybnících není nezbytné. Naopak může labutím a kachnám velmi uškodit. Myslí si to vedoucí Záchranné stanice zvířat Zelené Vendolí Josef Zelený.

Pokud si vodní ptáci zvyknou na trvalý přísun jídla, nechce se jim ze „svého“ rybníka odlétnout. V době ochlazení pak mohou v rybníku tzv. zamrznout.

„Pokud za každou cenu chcete labutě nakrmit, dejte jim třeba zelený salát nebo pšenici či ovesné vločky. Ale v žádném případě jim nedávejte staré pečivo. Ani tvrdé. Nedělá jim to dobře po zdravotní stránce, ničí jim to játra a zkracuje život,“ míní Josef Zelený. Vhodnější je pšenice, ovesné vločky nebo zelený salát pokrájený na kousky. A všeho s mírou.

Co dát do krmítka

Josef Zelený nedoporučuje dávat do krmítka žádné zbytky z kuchyně, dokonce ani strouhanku, která je slaná. Nejlepší je podle něj krmítková směs, která je dnes běžně dostupná, vhodná jsou semena slunečnice.

krmítko

A jak se mají domácí čápi ze Záchranné stanice v Zeleném Vendolí  Jindřich a Boženka? Jindřich klape zobákem a Boženka mu přitakává. Zatím si užívají teplého počasí, do zimoviště se jim nechce. Teplejší zima zvířatům v Zeleném Vendolí vyhovuje.

Spustit audio

Související