Před 60 lety se vydal první člověk do vesmíru. Vyvoleným se stal malý modrooký sympaťák Gagarin

14. duben 2021

Jak probíhal první let člověka na oběžnou dráhu Země a jak se vybíral první kosmonaut?

První člověk se do vesmíru podíval před 60. lety. Jak to tenkrát probíhalo? To v Klubu Rádia Junior popsal propagátor kosmonautiky Milan Halousek.

Hledání vyvoleného

Do vesmíru chtěli všichni, letět ale mohl jenom jeden. Proč se tím vyvoleným stal právě Jurij Gagarin? Bylo jasné, že se z prvního kosmonauta stane celebrita, takže musel být vybrán někdo hodně sympatický a vstřícný.

„On byl milý, usměvavý, měl krásně světle modré oči. A byl malinký, měl pouze sto padesát sedm centimetrů,“ popsal propagátor kosmonautiky Milan Halousek, proč lidé prvního kosmonauta zbožňovali.

Kdo byl Gagarin?

Jurij Gagarin byl stíhací pilot. Když se z něj stal kosmonaut, bylo mu dvacet sedm let a byl vybrán ze tří tisíc kandidátů. Prošel dlouhým a náročným výcvikem a 12. dubna 1961 obletěl planetu Zemi v raketě Sojuz.

Gagarin byl tak malý, že když létal se stíhačkou, neviděl čelním oknem ven, a proto si dával pod zadek polštářek. V kosmické lodi byla ale jeho malá výška byla výhodou. Kabinka kosmické lodi totiž byla koule o průměru dvě stě třicet centimetrů. Uvnitř bylo ještě veliké katapultovací křeslo, které Jurij Gagarin využil při přistání.

Jen si to představte. Jak dlouho byste vydrželi v takhle malém prostoru? Co Jurij Gagarin ochutnal na oběžné dráze? Proč nechal před odletem zastavit autobus? I to pro vás od Milana zjistila Jana Rychterová.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

Spustit audio

Související