Když nás někdo zradí, naruší naši důvěru. Psycholožka radí, jak se s tím vyrovnat

24. leden 2022

Co je to zrada a proč vlastně tak vadí, když nás někdo zradí? Jak se vyrovnat se zradou kamaráda? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Nějakou zradu zažije ve svém životě každý. Možná i my sami jsme někdy někoho zradili, i když jsme si to třeba ani neuvědomili. Jak se s tím vyrovnat? O tom si povídaly Romana Růžičková a psycholožka Bára Downes v Klubu Rádia Junior.

Zrada je když...

Co je to vlastně zrada? „Ke zradě dochází tehdy, když to, co druhý člověk udělá, naruší naši důvěru,“ popisuje Bára. Pocit zrady se dostaví zejména v tom případě, že vzejde od člověka, se kterým jsme v nějakém blízkém vztahu. „Zrada otřese pocitem, že mu můžeme důvěřovat a otevřít se mu,“ vysvětluje psycholožka.

Typickým příkladem je situace, kdy jedna kamarádka prozradí někomu třetímu tajemství, které jí svěřila její přítelkyně. Ne vždy je ale zrada způsobena úmyslně a se zlým úmyslem.

Odpustit?

Zrada může být různě velká a zažívají ji i dospělí. Pokud není zrada příliš zásadní, dá se i odpustit. Třeba tak, že si o tom dotyční v klidu promluví. Obnovení důvěry ale i po odpuštění trvá různě dlouho.

Co tedy dělat, když zjistíme, že nás někdo zradil? Je dobré se k odpuštění nutit? A jsou i zrady, které odpustit nelze? Pusťte si audio a poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio

Související