Puberta není špatná. Je to nesmírně důležité období v životě, upozorňuje psycholožka

19. leden 2021

Jak zvládnout pubertu, jak dlouho dospívání trvá a co všechno s sebou přináší? „Co to zase děláš? Jak se to chováš?“ Taky tohle občas slyšíte? Nebo dokonce často? S pubertou, tedy dospíváním, se začíná měnit nejen naše tělo.

Většina lidí má tuhle změnu spojenou s problémovým chováním. Psycholožka Irena Švábová ale zdůrazňuje, že je to velmi důležité období v životě každého člověka.

Jste puberťák? Radujte se!

Dospěláci se často děsí okamžiku, kdy se jejich potomci do puberty dostanou. Přitom to není zas taková hrůza. Irena Švábová dokonce tvrdí, že by se každý, kdo se dostane do puberty, měl zaradovat. Vždyť to znamená, že dospíváme, osamostatňujeme se a čekají na nás nové zážitky.

Všechny změny ale bývají podle Ireny spojené i nějakými „s útrapami“ a tak kromě toho, že puberťáky občas všechno štve, musí si zvyknout i na to, že se jim mění nejen myšlení, ale i tělo. A to samozřejmě může děti zaskočit.

Pubertu má každý, i když to nevypadá

I když se to možná nezdá, pubertou si projde každý. Jen na někom je to poznat víc a někom míň. „S tím ta puberta tedy tříská,“ slyšeli jste někdy možná. Každý jsme jinak temperamentní a jinak projevuje své pocity. Někdo je klidnější, někdo razantnější a to se během puberty projeví. 

Proč bychom se toho neměli bát? A jak se s tím vším vyrovnat? Poslechněte si rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Romana Růžičková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související