Půjčka na okna ano, na telefon ne. Proč? Zeptali jsme se odborníka

23. listopad 2021

Vzít si půjčku na vánoční dárek v podobě telefonu, pračky nebo televize nemá podle finančního poradce Radima Frolíka význam.

Pokud půjčka, tak na věci, které v průběhu času neztrácejí na hodnotě. Jsou to například nemovitosti, kvalitní okna, zateplení nebo některé další investiční záležitosti.

Používejte zdravý selský rozum

Je tu předvánoční doba, kdy se na nás valí reklamy, které připomínají, že je nejvyšší čas nakupovat dárky. Black Friday už není jeden jediný den v roce, ale na slevy nás prodejci lákají od října až do prosince.

„Zachovejte rozum a zamyslete se nad tím, co opravdu potřebujete. Není vhodné půjčovat si na spotřební elektroniku. Po dvou letech, kdy většinou doplatíte půjčku, má ta věc už jen zlomkovou hodnotu. Po zaplacení dluhu vám zbude bezcenná věc,“ vysvětluje Radim Frolík.

Pokud přesto toužíte například po drahém mobilním telefonu a chcete si ho koupit na splátky, sjednejte si půjčku u své banky, kde vás znají. Je velmi důležité zajímat se o to, za jakých podmínek si půjčku sjednáváte. Líbivá reklama je jedna věc a realita druhá.   

Čtěte také

Informace o celkových nákladech produktu se musí ve smlouvě uvádět. A jsou případy, kdy za věc zaplatíte v konečném součtu i dvakrát tolik. Proto buďte obezřetní.

„Hledejte i pod čarou, kde je většinou malými písmeny napsané, o kolik přeplatíte. Důležité je vědět, jaká bude splátka a jak dlouho ji budete splácet. Když si to vynásobíte, hned budete vědět, kolik zaplatíte navíc. Chce to používat selský rozum,“ vysvětluje poradce.

Půjčka na zateplení domu se vám vrátí

Je výhodné a bezpečné investovat peníze do státních protiinflačních dluhopisů?  

Vyplatí se investovat do takových dluhopisů, ale podle Radima Frolíka je to pro laika poměrně složité. „Našel bych si některý z fondů, který do státních dluhopisů investuje. A pokud si na něco půjčit, tak například na zateplení nebo na nová okna. To vám v následujících letech sníží náklady, proto se v tomto případě i půjčka vyplatí,“ uzavírá poradce.

Vyplatí se v této době uzavřít hypotéku? Jak vysoká je současná úroková sazba? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související