Řezbařina, která nevoní jen dřevem. Silné svaly a motorová pila jsou podmínkou

6. červen 2022

Zvednout sedmikilovou motorovou pilu a v natažených rukách ji držet celé hodiny, aby vznikl řezbářský originál. To je koníček Petra Bartáka, který navštívil Radioporadnu hned po svém příjezdu z řezbářského sympózia.

V Čertovině u Hlinska Petr Barták vyřezal motorovou pilou lišku, která je vyrobena z jednoho kusu dřeva a má do detailu propracované rysy. Technika vyřezávání motorovou pilou je dnes na úrovni, o které se řezbářům před patnácti lety ani nezdálo.

„Řezbařina motorovou pilou není pro třasořitky, ale nechybí mezi námi ani ženy. I když je jich málo,“ říká Petr Barták. A vysvětluje, proč ho láká tahle těžká práce: „Jsem přece jen trochu ješitný chlap, a jsem rád, že po mně něco pěkného zůstane. A když se to navíc lidem líbí a poplácají mě po zádech, dělá mi to dobře,“ usmívá se řezbář.

Dub nejméně praská

Nejlépe se opracovává dřevo z dubu. Má krásnou strukturu a nejméně praská. Každé dřevo sice po čase praskne, ale důležité je, aby neprasklo tak moc, aby se práce neznehodnotila.

„Dřevo vysychá přibližně jeden centimetr za rok. My víme, že to praskne a je jen otázka, jak se s tím majitel smíří. Někteří majitelé to respektují, jiní volají a prosí, abychom výrobek přijeli opravit. Dá se to opravit, ale špatně,“ podotýká Petr Barták.

Vývoj techniky je velmi rychlý a leze řezbářům do peněz. Petr Barták má devět funkčních motorových pil, používá různé řetězy, lišty, podle toho, jestli jde o drobnější práce, hrubší řezání. Využívá také různé frézy, dláta, brusné segmenty, atd.

„Rád si kupuju takové hračky. Raději, než nový mixér. Už musím mít dodávku, aby se mi tam všechno vešlo,“ vysvětluje řezbář Bárta.

O vyřezávání motorovou pilou je v posledních letech velký zájem. Pokud byste chtěli vidět řezbáře, kteří se ohánějí motorovou pilou v akci, přijeďte se podívat v sobotu 11. června do Oldřiše na Svitavsku na Dny myslivosti, lesnictví a ochrany přírody. K vidění bude přímo na místní střelnici i atraktivní disciplína speed carving. Kus dřeva se řezbářům během hodiny promění v sochu.

Spustit audio

Související