Když levhart zaútočí na člověka, je to většinou fatální, varuje český režisér dokumentů o divočině

4. srpen 2021

Na která zvířata si režisér, fotograf a cestovatel Jan Eliáš Svatoš sáhnul při natáčení dokumentů divoČINY a Africa obscura?  Jaká dobrodružství zažil v Africe? 

Každé filmové natáčení má svá úskalí. Režisér se musí vypořádat s rozmary herců a nějak se s nimi domluvit. Ale co má dělat režisér, když s hrdiny jeho filmu není žádná řeč? To nám prozradí režisér a fotograf Jan E. Svatoš. Ten totiž točí dokumenty ze světa zvířat a často vyráží do Afriky.

Fotogenické opice

Kláru Novákovou zajímalo, která africká zvířata mají podle Jana největší herecký talent „Obecně lidoopi a opice. Jsou fotogenické,“ vysvětlil Jan.

Levhart se rád skrývá v korunách stromů

„Pak jsou ale i méně ochotní zvířecí herci, a to jsou šelmy. Například levhart. Je obtížné ho spatřit,“ upřesnil. Kvůli tomu se musel naučit stopovat, aby dobře maskovaná zvířata našel a mohl je vyfotit, nebo natočit.

Na levharty pozor

Někdy o zvířeti ví, slyší ho, ale nevidí. To zní trochu strašidelně, že? Měl někdy na výpravě v Africe strach? O nebezpečí tam totiž není nouze.

Mohutní lvi budí respekt

Na některá zvířata si člověk musí dát obzvlášť pozor. „Když levhart zaútočí na člověka, je to většinou fatální,“ varoval fotograf, „Na rozdíl od lvů útočí ze zálohy a oběť o něm neví. Mám z něj respekt.“

Jan E. Svatoš se potkal se spoustou dalších zvířat. Co všechno zažil? I na to se ptala Klára Nováková, tak si to poslechněte.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Klára Nováková , kpe
Spustit audio

Související