Rychlé šípy: Vlajku jim vymyslela a vyšila dívka. Klub do svých řad ale nikdy žádnou nepřijal

Kultovní klub se stal vzorem pro mladé čtenáře několika generací. Byl vždy věrný svým zásadám a nikdy nevstoupil do žádné mládežnické organizace. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Rychlé šípy vznikly ve smutném období našich dějin, brzy po Mnichovské dohodě, kdy evropské velmoci donutily Československo postoupit pohraničí nacistickému Německu. První díl kresleného seriálu vyšel v časopisu Mladý hlasatel 17. prosince 1938.

Obálka časopisu Mladý hlasatel s Rychlými šípy a ježkem v kleci

Kompletní sestava a samotný klub Rychlé šípy ale v komiksu vznikly až o čtyři čísla později 14. ledna 1939, kdy Mirek Dušín málem vyhrál závod v běhu na 100 metrů. Byla u toho jedna neznámá dívka.

Cherchez la femme

„Ten Mirek Dušín krásně běží!“ zavolala dívka nadšeně z publika. Kdyby mu ovšem vůdce bandy Černých jezdců nehodil pod nohy poleno. To bylo nečestné a nesportovní...

Taky znak Rychlých šípů – tři letící šípy na bílém kruhu – vymyslela a na vlajku vyšila jistá Vlasta Sýkorová. Klub ovšem do svých řad žádnou dívku nikdy nepřijal.

Další Příběhy z kalendáře budou patřit slanému ruskému režisérovi, dokonce se mluví o jeho metodě herecké práce.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Petr Stančík
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.