Šarlatová barva rozjasní zelené oči. Černá zeštíhluje, ale přidává roky

9. červen 2020

Sladit barvy tak, aby nám slušely, to je umění. Kosmetička Iveta Kopřivová už několik let studuje barevné kombinace a se svými klientkami vybírá barvy, které jim padnou. Přemýšlíte, jestli je černá barva tou nejlepší volbou? A jak se k vám bude hodit módní barva vlčích máků?

„Podívám se na ženu a sleduji její barvu pleti, barvu očí, prokrvenost rtů a barvu vlasů.  Společně pak vybíráme s klientkami ze 126 barevných odstínů. Určím 15 barev, které se k ní hodí nejvíc, sestavím je do náramku z korálků, což je základ. Když si žena vybírá oblečení, podívá se na náramek a podle barevných tónů jednotlivých korálků vybírá barvu oblečení.

Černá zeštíhluje, ale dělá ženu starší

Černá barva je podle Ivety Kopřivové velmi elegantní, je to barva tajemna, ale také smutku a temnoty.

„Možná člověk, který ji nosí, chce mít kolem sebe ochranný krunýř, něco skrývá nebo je to prostě barva pohodlná, která se dobře kombinuje. Ale pozor, může přidat roky, zvýraznit vrásky, vytvořit šedý podtón,“ říká odbornice a doporučuje černou nahradit  tmavě modrou, která také zeštíhluje, ale je to přece jen měkčí alternativa.

Černá barva se počítá mezi neutrální barvy, které mohou nosit všichni. Je to černá, bílá, šedá, béžová a tmavě modrá.

„Jsou to barvy, které se velmi dobře obchodují, najdeme je v obchodech s módou po celé Evropě nejčastěji, ale nejsou ničím zajímavé. Proto je důležité umět je sladit s jinými barevnými tóny.

Šarlatová rozzáří tvář modro a zelenooček

Červenooranžové jasné barvy najdete v letní nabídce módních obchodů. Barvy vlčích máků jako je šarlatová, jahodová nebo korálová zkrátka frčí.

„Pro každého z nás existuje barva, která člověka rozzáří. Pokud máte například oči do zelena, vaše komplementární barva, která vás rozzáří, je právě barva červená. To je ten akcent. K modrým očím se zase hodí meruňková. Ale neznamená to, že budete mít všechno oblečení v meruňkové barvě. Stačí jen halenka nebo kabelka v meruňkovém tónu a modré džíny,“ vysvětluje Iveta Kopřivová. Akcentem pro hnědé oči je podle kosmetičky modrá barva. V tomto případě vypadá kombinace hnědé a modré velmi dobře.

K šedomodrým očím se podle kosmetičky hodí přidat tón lehce do zlata, do oranžova nebo do meruňkova. Světlé tělové stíny stačí jen prstem nanést na víčko, aby oči vynikly. Do barvy oka pak zvolíme šedomodrou kabelku, oblékneme si vanilkovou blůzu, modré džíny a můžeme vyrazit.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.