Šaty s francouzskou krajkou a vysoké dorty. Na Svatebním veletrhu v Pardubicích ukážou, co je trendy

25. leden 2023

Poslední lednový víkend budou Pardubice hostit Svatební veletrh. Návštěvníci  ČSOB Pojišťovny uvidí módní novinky roku 2023. Čistě bílá barva šatů nevěsty už dávno neletí. A žádné obruče či šněrování. Pohodlnost je prioritou.

Co naopak letí? Vlečky, balónkové rukávky, veliké mašle na zádech. I materiály se mění, úspěch mají recyklované látky, ale i ručně tkané krajky, které nekoušou. Dozvěděli jsme se v Radioporadně od odbornice Miroslavy Zurianové.

Několikapatrové dorty lépe ladí na fotkách

Na pardubickém svatebním veletrhu nebudou chybět ani svatební dorty. Podle pardubické cukrářky Angeliky Čížkové teď letí vysoké dorty, které lépe vypadají na fotografiích ve společnosti snoubenců.

Čtěte také

„Tyto dorty se ale špatně krájí. Nejlepší je oddělit nejdřív jednotlivá patra. My děláme každé patro jiné, takže i chuť je různá. Potom se dort krájí se od vrchu dolů. Jsou to vysoké kusy, které pak dělíme podle toho, jak si kdo řekne. Někomu vyhovuje velký kus, někdo chce jen malý kousek pro chuť,“ vysvětluje cukrářka.

Podle Angeliky Čížkové teď v cukrařině vyhrávají dorty odlehčené. „Méně sladíme, používáme celozrnnou mouku a vlastní marmelády. Nejlepšími hodnotiteli jsou děti. Ty jsou upřímné a buď jim dort chutná, nebo ne,“ usmívá se Angelika Čížková, která dokázala vytvořit i devítipatrový dort.

„Ale nejvyšší dort, který jsme převáželi, měl pět pater. Bylo léto a my jsme ho vezli do Ostravy. Abychom podpořili chladicí box, pustili jsme si klimatizaci. Byla strašná zima, v autě jsme seděli jako sněhuláci a na pumpě na nás koukali jako na blázny. Ale dort přežil,“ směje se cukrářka.

Proč by měli ženichové šetřit s barvami?  A kdo s kým by měl ladit? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související