Sejdeme se na kožním! Lidé se na jaře chtějí zbavit pih a zmírnit alergie

26. duben 2022

Tlak na kožní vyšetření je v jarních měsících extrémní. Změna na kůži často přivede pacienta ke kožnímu lékaři, a těch je podle kožní lékařky Ivy Žampachové stále málo.

„Právě v tomto období přibývají  ke klasickým kožním problémům alergické reakce, které se odrážejí na kůži velmi výrazně. Hodně přicházejí také lidé s žádostí o odstranění znamének na kůži. To je pro nás rutina. Před létem se všichni snaží zlikvidovat pigmentová znaménka, která by  se se slunečním zářením mohla tzv. zvrtnout,“ říká MUDr. Iva Žapachová.

Krátký proces s nevzhledným fibromem

„Různé fibromky a výrůstky na kůži se lehce odstraňují kyretkou na jedno použití, to už je dnes krásný výkon, bez problémů to jde velmi rychle a bez jizev. Nebo se používají lasery. Ty umí odstranit velké výrůstky i ve kštici. Vývoj laserů v kožním lékařství je v posledních letech velmi zásadní,“ míní MUDr. Iva Žampachová.

Nezapomeňte na jarní úklid pleti. Pleť je třeba vyčistit, vyživit a připravit na sluneční záření. Ale pozor na lihové čističe, je třeba vybírat přípravky, které jsou ke kůži ohleduplné.

„Přidejte antioxidanty do pokožky. Dnes už existují nová séra, která obsahují právě antioxidanty, včetně nejznámějšího vitaminu C. Dokonce se objevují nové molekuly, tzv. Pro- xylane, které zpevňují kůži,“ vysvětluje MUDr. Žampachová.

Ale pozor, je potřeba používat veškeré přípravky opatrně, zkusit si nejprve potřít kousek kůže a sledovat, co to udělá.

Jak se odstraňují žilky na kůži a jaké druhy bradavic existují? Poslechněte si v audiu pořadu.

Spustit audio

Související