Soužití s jezevčíkem, to je střet s inteligencí. Výprask vám neodpustí

22. listopad 2021

Na každého psa platí něco jiného. Jezevčíci jsou podle chovatelky a odbornice na lovecké psy Renáty Tetřevové skutečným oříškem. Jsou velmi inteligentní, ale také tvrdohlaví. Jdou si za svým. A výprask jezevčíka po několika hodinách za to, že utekl za fenou do vedlejší vesnice? Naprostá  zbytečnost.

„Jezevčíci jsou obrovské osobnosti, které chtějí být respektovány. A chtít například po jezevčíkovi odvolání ve chvíli, kdy jde po stopě, je v podstatě nemožné. Jsou to psi s velmi silným loveckým pudem. Takže v tomto případě doporučuji snad jen telefonní číslo na obojku pro jeho snadnou identifikaci,“ usmívá se Renáta Tetřevová.

Na prohřešek psa reagujte okamžitě

„Výprask několik hodin poté, co vám pes sežral gauč, se prostě mine účinkem, může dokonce narušit vztah pána a psa. Jedině pokud je pes potrestán bezprostředně poté, co provedl něco nepatřičného, tak to je schopen pochopit a přijmout. Pádný pohlavek pak může udělat divy,“ vysvětluje chovatelka Tetřevová.

Čtěte také

S výchovou začněte hned, jak si štěně přivezete od chovatele. Jméno zvolte výrazné, aby se dobře vyslovovalo a znělo jasně. „Já ráda používám ve jménech pro své psy písmeno R, dobře se vyslovuje v terénu a není pak radno neposlechnout,“ usmívá se Renáta Tetřevová.

Základním povelem je přivolání. Zní sice jednoduše, ale jednoduché to není. Ze začátku nosíme piškoty v kapse, zavoláme na psa jménem a použijeme povel Ke mně. A funguje to, jsme zkrátka pro štěně středobodem života. Ale s pubertou přichází tzv. selektivní hluchota. Ani v této době nesmíme rezignovat, je třeba vytrvat a stále trénovat. Spolehlivé přivolání za jakýchkoliv okolností pak může v dospělosti fungovat, ale jsou zkrátka chvíle, kdy se to nedaří.

Na vášeň jsou i mistři výcvikáři krátcí

Pokud pes ucítí v blízkosti hárající fenu a je bez vodítka, téměř vždy se za ní vydá. Na vášeň jsou i mistři výcvikáři krátcí. Další nejčastější příčinou neuposlechnutí povelu přivolání je lovecký pud. Někteří výcvikáři doporučují elektrický obojek. Chovatelka Renáta Tetřevová je však k takovým metodám skeptická.

„Jsem odpůrcem elektrických obojků. Svým fenám bych něco takového na krk nedala. A nemyslete si, i moje fenky by se v době hárání také nejraději vydaly hledat ženicha. Přitahují je němečtí ovčáci,“ vtipkuje chovatelka.

Spustit audio

Související