Štorch naše předky považoval trošku za opice, říká spisovatel a chce tento pohled změnit svou knihou

8. prosinec 2022

S autorem knihy Ztracen v zemi mamutů Pavlem Radostou si budeme povídat o mamutech i člověku neandrtálském. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Pan Pavel Radosta se kromě historie věnoval dříve také fotografii, kurátorství výstav a lesnickému výzkumu. Stal se z něj i spisovatel a napsal dobrodružný příběh Ztracen v zemi mamutů, o kterém si s moderátorkou Janou Rychterovou povídal v Klubu Rádia Junior.

Pavel Radosta, autor knihy Ztracen mezi mamuty

Spisovatel si to musí vysedět

Pavel od malička rád hodně četl a to hlavně dobrodružnou literaturu. Proto ho napadlo, že by mohl zkusit napsat i svou vlastní dobrodružnou knihu. Jak se ale ukázalo, nebylo to tak jednoduché, jak se na první pohled zdá.

„Člověk si myslí, že nápady samy přicházejí. Ale podstatné je si je vysedět. Není to jen náhlý popud, ale je to usilovná práce a usilovné přemýšlení,“ popisuje. Kromě dobrodružné literatury našel svou velkou zálibu i v historii, konkrétně v pravěku. Jedná se o velmi dlouhé období světových dějin, kdy se objevili i první předkové člověka.

Mamuti a pralidé

Čtěte také

Jeho vášeň k pravěku podpořilo i to, že pochází z Moravy, kde se podstatnou část naší historie zdržovali takzvaní lovci mamutů. Tohle označení můžeme znát i ze stejnojmenné slavné knihy Eduarda Štorcha.  

Jenže podle Pavla ve slavném Štorchově díle některé věci neladí s aktuálními vědeckými poznatky. „Skončil s úpravami knihy někdy před druhou světovou válkou a od té doby se toho strašně moc změnilo,“ vysvětluje, „a to byl jeden z popudů, proč jsem se pustil do psaní této té knížky. Abych naše předky rehabilitoval, protože pan Štorch je považoval trošku za opice.“

Pavel se rozhodl svůj zájem o literaturu a pravěk spojit a díky tomu vznikla jeho knižní prvotina s názvem Ztracen v zemi mamutů. Pokud se o knize nebo o pravěku chcete dozvědět víc, pusťte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , bva , kpe
Spustit audio

Související